Razmena vatre na Golanskoj visoravni, sirene za uzbunu u Izraelu

RTS 10.05.2018 10:06
Razmena vatre na Golanskoj visoravni, sirene za uzbunu u Izraelu


Sirene za vazdušnu opasnost čule su se na Golanskoj visoravni, a izraelska vojska upozorila je stanovnike te oblasti da ostanu u svojim kućama, pošto su odgovorili na vatru iz projektila koji su stigli sa iranskih položaja u Siriji. Uništeno je više sirijskih vazdušnih odbrambenih sistema, saopštava izraelska vojska.Sirene su se začule nedugo pošto su sirijski državni mediji javili da je izraelska vojska ispalila projektile na sirijske snage neposredno pre ponoći.

Izraelska vojska ubrzo je saopštila da je sa položaja iranske Revolucionarne garde u Siriji ispaljeno dvadesetak projektila ka izraelskim snagama na Golanskoj visoravni, kao i da je delovala protivraketna odbrana.

Izraelski avioni su zatim gađali desetine iranskih meta u Siriji – skladište oružja, logističke ciljeve i obaveštajne centre koje koriste elitne iranske jedinice u Siriji, saopštila je vojska. Uništeno je više sirijskih vazdušnih odbrambenih sistema, navode u Izraelu.

Prilikom napada, nijedan izraelski avion nije pogođen, saopštila je vojska.

Kako se navodi, to je do sada bila najintenzivnija akcija izraelske vojske u Siriji od početka građanskog rata 2011. godine.

Sirijski mediji su javili da su izraelske snage raketirale položaje u Siriji i da je sirijska vojska oborila deset raketa.

Zasad nema podataka o eventualnoj šteti na iranskoj strani, a malo pre zore u sirijskoj prestonici Damasku odjeknulo je nekoliko eksplozija.

Izraelska vojska je već danima u stanju pripravnosti posle serije vazdušnih udara snaga te države na Siriju, ali i prilično napete situacije koja vlada na Bliskom istoku nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak