Vučić: Zamolio sam Putina da nam pomogne oko Kosova

N1 info 09.05.2018 15:19
Vučić: Zamolio sam Putina da nam pomogne oko Kosova


Nisam istupao na način da bilo kome pretimo nego sam predsednika Rusije Vladimira Putina zamolio da nam Rusija kao jedna od najmoćnijih svetskih sila pomogne u Ujedinjenim nacijama i drugim organima u rešenju kosovsko-metohijskog problema, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Vučić je u izjavi novinarima u Moskvi rekao da se stavovi Srbije i Rusije u mnogome poklapaju po pitanju Kosova i Metohije i da će Rusija jasno i nedvosmisleno izneti svoje stavove.

 "Bez bilo kakve ruske saglasnosti u Ujedinjenim nacijama je nemoguće da se dobije bilo kakvo rešenje. U tom smislu Rusija će veoma aktivno pratiti i sadržaje naših razgovora i sve što se bude zbivalo i uvek će pravovremeno reagovati", objasnio je Vučić.

On je precizirao da Rusija neće direktno učestvovati u pregovorima Beograda i Prištine, jer se oni vode pod okriljem Evropske unije. Na veoma aktivan i suštinski način Rusija će, nastavio je Vučić, pratiti kompletan proces i situaciju u odnosima Beograda i Prištine, kao i uticaj međunarodnih faktora na to pitanje.

"Znamo da je kompromis ono što želimo, ali sam ja izrazio ličnu skepsu da Albanci na suštinski kompromis nisu spremni, a da su još manje spremni oni koji su pružali podršku u protivpravnoj nezavisnosti Kosova", predočio je Vučić.

Vučić je, ipak, izrazio nadu da će se "stvari završiti".

Putin, Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanjahu položili su venac na Grob neznanog junaka pod zidinama Kremlja.

Oni su u Aleksandrovsku baštu došli peške sa Crvenog trga, nakon održavanja vojne parade u čast 73. godišnjice pobede nad fašizmom.

Na vencima su natpisi na ruskom, srpskom i engleskom jeziku.

Nakon polaganja venaca, lideri su odali počast minutom ćutanja, a zatim su intonirane himne sve tri zemlje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak