Snažniji i brži: BMW M5 Competition

TopSpeed 09.05.2018 15:10
Snažniji i brži: BMW M5 Competition


Novi M5 Competition je četvrti model iz BMW-ove Competition serije, nakon M2, M3 i M4 modela, a može se pohvaliti sa nešto snažnijim V8 twin-turbo motoromTrka između velikih nemačkih rivala čini se da nikad nije bila neizvesnija. Nakon što je predstavio novu generaciju modela M5, BMW sada otkriva i M5 Competition kao direktnog rivala Mercedes-AMG E63 S, koji će „za korak“ biti brži od svog najvećeg rivala.

Ispod haube je nešto snažniji 4,4-litarski V8 twin-turbo, koji oslobađa 25 „konja“ više u odnosu na obični M5, što će reći da se može pohvaliti sa 625 konjskih snaga. Maksimalni obrtni moment je ostao isti – 750 Nm, ali je dostupan u širem rasponu, već od 1800 obrtaja u minutu, pa sve do 5800 o/min.

Snaga se preko 8-stepenog automatskog M Steptronic menjača isporučuje na sva četiri točka u okviru xDrive 4×4 pogona, a pozadi se nalazi i tzv. „Active M“ diferencijal u cilju obezbeđenja što bolje trakcije. U prilog činjenici da je M5 Competition sada nešto brži od Mercedesovog E63 S.

Sprint do „stotke“ sada traje 3,3 sekunde što je za 0,1 sekundu brže od rivala, kao i od „običnog“ M5, dok 200 km/h dostiže za 10,8 sekundi, što je napredak od čak 0,3 sekunde u odnosu na standardni M5. Maksimalna brzina limitirana je na 250 km/h, ali se opcionim M Driver’s Package ona podiže na 305 km/h.

Proizvodnja M5 Competition trebala bi da počne u julu ove godine, dok su prve isporuke najavljene za septembar. Cena još nije poznata, ali je jasno da će biti za nekoliko hiljada evra više u odnosu na standardni BMW M5.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak