Расту цене на пумпама: Гориво скочило пет динара и још ће мало

Дневник 09.05.2018 10:35
Расту цене на пумпама: Гориво скочило пет динара и још ће мало


Цене горива на пумпама у Србији последњих тридесетак дана често се мењају па је литар сада скупљи око пет динара.За литар безоловног бензина сада је потребно око 149 динара, док је литар евродизела око 160, а пре око месец дана литар безоловног бензина коштао је око 146 динара, а евродизела око 155. Ипак, по речима секретара Удружења нафтних компанија Србије Томсилава Мићовића, велике промене цене горива не треба очекивати.

Слично као и у Србији мењају се и цене горива у земљама у окружењу, каже Мићовић и додаје да, иако се не може предвидети како ће се кретати цена нафте јер то зависи од много фактора, не очекује се ни њен велики раст, ни цене горива.

Треба рећи да је прошлог месеца барел нафте типа „брент” поскупео око пет одсто и крајем априла је та количина коштала изнад 74 долара, али се последњег дана априла спустила испод те цифре.

У односу на почетак године, барел „брента” сада је скупљи свега неколико долара јер је у јануару коштао око 71 долар, а његова најнижа овогодишња цена забележена је у фебруару, када је за ту количину било потребно око 62,50 долара. Практично је цена барела „брента” осцилирала у оквиру од нешто више од десет долара, па је просечна од почетка године око 68 долара. 

Цене горива на домаћем тржишту ове године нису се значајно промениле до прошлог месеца, иако је цена нафте прилично осцилирала и ишла и навише и наниже. Раст цене горива у Србији стартовао је практично, повећањем акциза, а потом је уследило и повећање иазвано растом цене нафте, али свакако није реч о великим променама, каже Мићовић. 


Акцизе погурале цену горива

Пре нешто више од месеца повећане су акцизе на гориво, а то је утицало на повећање цене деривата на бензинским пумпама. Наиме, у марту су акцизе на бензин повећане 1,60 динар по литру, а на дизел 1,64, што је, када се дода и порез на додату вредност, утицало на то да литар поскупи око два динара. Сада акциза на бензин износи 54,94 динара уместо дотадашња 53,34, док је акциза на дизел-гориво повећана с 54,86 динара по литру на 56,50.


Иако можда цене нису много више него пре месец дана, за многе грађане Србије вожња аутомобилом све је већи луксуз јер за пуњење резервоара треба доста новца.

За куповину 40 литара безоловног бензина потребно је готово 6.000 динара, а за исту количину евродизела око 6.400.

Ти износи значајно премашују десетину просечне плате у нашој земљи, а достижу и четвртину минималне зараде, коју у Србији зарађује велики број запослених. Зато и не чуди што се аутомобил користи само кад се мора, и што се на пумпама најчешће гориво точи за 1.000 динара, односно у  резервоар се сипа свега око шест литара.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak