Pad iz top-tena promenio rutinu Đokovića: Nema presa, a ni stresa

Novosti 09.05.2018 09:43
Pad iz top-tena promenio rutinu Đokovića: Nema presa, a ni stresa


Pitam kad mi je konferencija, Elena me podseti da je nemam. Nije to tako loše. Ipak postoje neke pozitivne stvari kada si deseti nosilac - kroz osmeh je rekao najbolji srpski teniserTEŽAK proces povratka u formu Novak je nazvao prelepim. Najbolji srpski teniser je u periodu krize počeo da pronalazi inspiraciju koja je dugo bila zaključana u peharu Rolan Garosa. Ipak, izlazak iz top-tena u velikoj meri mu je otežao povratak u vrh i promenio dnevnu rutinu na turnirima. Lakša okolnost je to što nigde više ne dolazi kao favorit za titulu i nije pod stresom da se sve osim finala računa kao neuspeh.

Najveća razlika je igranje prvog kola na mastersima, što menja celokupnu pripremu za jedno nadmetanje. Umesto kasnog starta u sredu, na teren uglavnom mora već ponedeljkom, pa na turnir stiže nekoliko dana ranije (pred Madrid u petak). Nema više ni luksuz da na startu čeka nekog kvalifikanta ili veoma slabo rangiranog protivnika. Na španskoj šljaci morao je na megdan 20. reketu planete Keiju Nišikoriju već u prvom kolu (7:5, 6:4), a danas čeka Medvedeva ili Edmunda.

Velika promena je i to što pred start mastersa ne mora na brifing sa medijima. To je obaveza samo onih iz vrha.

- Došao sam na turnir i čekao da mi moj agent Elena kaže kada je zakazana pres-konferencija. Podsetila me je da nemam pres i pomislio sam: "Pa to je sjajno". Ne radi se o tome da ne volim vas novinare, ali ponekad je to lepa stvar. Ipak postoje neke pozitivne stvari kada si deseti nosilac - kroz osmeh je rekao Đoković.

Negativna stvar je to što bi u slučaju da stigne do finala Madrida, već u ponedeljak ili utorak imao zakazan meč prvog kola Rima. Ali Novak više nije u ritmu kada se bori za pehar svake nedelje i igra po 70-80 mečeva u sezoni (u 2015. čak 88).

Okršaj protiv Nišikorija mu je bio tek 11. od početka godine (skor 6:5), a to je čak tri puta manje nego što je odigrao 2015. do Madrida. U 2016. je do španskog mastersa imao već 30 mečeva u nogama, a prošle sezone je nastupio u njih 18.

- Suočavam se s nekim situacijama koje nisam iskusio veoma dugo. Imao sam sreće da moja karijera uvek ide samo uzlaznom putanjom. Otkad sam ušao u top-ten, deset godina ga nisam napuštao. Ali moralo je i to da se desi. Pokušavam da izvučem najbolje iz novih izazova koje život stavlja pred mene. Stavljeni smo na test da bismo razumeli da i dalje možemo da rastemo i budemo bolja verzija samog sebe. Tako ja gledam na stvari.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak