Parada pobede u Moskvi, rusko naoružanje na dlanu

RTS 09.05.2018 09:16
Parada pobede u Moskvi, rusko naoružanje na dlanu


Na Crvenom trgu u Moskvi, tradicionalno, održava se vojna parada povodom Dana pobede. U vazdušnom delu parade učestvuje 75 posada operativno-taktičkog, vojno-transportnog i vojnog vazduhoplovstva. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje Paradi, na poziv predsednika Rusije.Na početku Parade pobede, na kojoj učestvuje više od 12.500 vojnika, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je smotru jedinica, posle čega je usledio raport predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

U obraćanju okupljenima, Putin je čestitao 9. maj i podsetio na "trijumfalnu" pobedu sovjetske vojske u Drugom svetskom ratu.

"Naš dug je da čuvamo pamćenje na hrabrost vojnika koji su dali za živote drugih. Uvek ćemo biti ponosni na to što Sovjetski Savez nije povio kičmu pred surovim neprijateljem", rekao je Putin i istakao: "Naš narod se borio do smrti".

Usledio je minut ćutanja, a predsednik je podsetio na stradale i patnju koju je rat doneo.

U defileu na moskovskom trgu predstavljaju se jedinice ruske vojske. 

Na paradi će biti prikazan novi robotizovani tenk "uran 9" i novi oružani sistemi testirani na bojnom polju u Siriji.

"Višenamenski robotizovani borbeni kompleks 'uran 9' naoružan je protivtenkoviskim raketama, topovima i mitraljezom. 'Uran 9' može sam da locira mete, ali odluku o paljbi donosi komandir vozila koji sedi u blindiranom kamionu ne dalje od tri kilometra od 'urana 9'", navodi Bi-Bi-Si.  

Na vojnoj paradi biće predstavljen i "robotizovani diverzant", vozilo "uran 6", koje se koristi za čišćenje mina. Ovo vozilo takođe se vozi daljinski, a domet mu je do jednog kilometra.

Prvi put na paradi biće prikazan terenski pešadijski bagi, namenjen za sve terene. Vozilo AM-1 ima dva sedišta za ruske vojnike, a dizajnirano je za pešadiju ili specijalne jedinice za primenu tokom operacija na nepristupačnim terenima, navodi Bi-Bi-Si.

Biće prikazan i novi dron "Korsar", koji se može koristiti za raketne napade, izviđanje i prenos zaliha. "Korsar" ima domet veći od 160 kilometara, autonomiju leta od 10 sati, a može leteti na visinama do šest kilometara. 

Očekuje se i prelet lovačkih aviona, bombardera i helikoptera.

Na nebu iznad Moskve biće strateški raketni nosači Tu-160, Tu-95MS, bombarderi dugog dometa Tu-22MZ, avioni-tankeri Il-78, vojno-transportni avioni Il-76MD, lovci Su-35, Su-30SM, "mig 29", presretači "mig 31BM", lovci-bombarderi Su-34, bombarderi Su-24M, jurišni avioni Su-25. 

Očekuje se da će biti viđeni i stelt lovački avion pete generacije, ponos ruskog ratnog vazduhoplovstva, "suhoj 57" (poznat i kao T-50), navodi Bi-Bi-Si, dodajući da se i ovaj avion dokazao na ratištu u Siriji.

Avioni "mig 31" će preleteti Moskvu noseći nove hipersonične protivbrodske rakete "kinzal", koje mogu uništiti i nosače aviona.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak