Bez jo-jo efekta: Kako da posle dijete ne povratite kilograme

Hello 07.05.2018 15:00
Bez jo-jo efekta: Kako da posle dijete ne povratite kilograme


Držite dijetu, izgladnjujete se u nadi da ćete smršati, a na kraju opet imate višak kilograma? Evo zašto je to tako!Držite dijetu, izgladnjujete se u nadi da ćete smršati, a na kraju opet imate višak kilograma? Evo zašto je to tako!

Svako ko je ikada pokušao da se pridržava ekstremno niskokalorijskog režima ishrane, reći će vam da to ne “radi” na duge staze i da na kraju, posle dijete, nabace još i veći višak kilograma od onog koji su imali.

Sada je vodeći britanski neuronaučnik otkrio zašto se to dešava.

Sudeći prema rečima dr Džejsona Mekjuana, ekstremno niskokalorične dijete su osuđene na propast kada je reč o dugoročnom skidanju kilograma jer naš mozak pokušava da “prepravi” rezultate.

Pridržavajte se ovog pravila i lakše ćete smršati!Kako da “istopite” višak sa stomakaNajčešća greška koju pravimo sa zdravom hranom

-Naš mozak kontroliše našu kilažu, metabolizam i glad. Preciznije, studije su u proteklih 50 godina dokazale da je hipotalamus zadužen za našu kilažu, kaže on.

-Naš mozak ima veoma jasnu predstavu o tome koliko bi trebalo da imamo kilograma i sposobnosti da ‘pregaze’ naše pokušaje da imamo manje kilograma. Zato se dešava da kada ljudi drže dijetu i skinu određen broj kilograma, u većini slučajeva vrate staru kilažu. Njihov mozak nije zadovoljan manjom kilažom.

Uprkos tome, mnogi i dalje pokušavaju da brzim i rigoroznim dijetama smršaju.

Dr Mekjuan objašnjava da je skidanje kilograma daleko teže nego što izgleda u teoriji zbog toga kako nam je mozak programiran.

-Svako od nas ima određen raspon kilograma kojima je mozak zadovoljan. Na taj raspon negativno utiče loša ishrana, slatkiši, tj. pomeraju taj raspon. Jedini način na koji dugoročno možete da utičete na kilažu je da resetujete taj raspon.

Ovaj stručnjak objašnjava da je to tako zbog ljudske evolucije.

To, naravno, ne znači da ne možete da smršate, već da ako želite dugoročno da skinete kilograme, držite „sporije“ i zdravije dijete. Imajte na umu da je zdravo izgubiti najviše kilogram do dva nedeljno.

Iako svi žele brzo rešenje i brz gubitak viška kilograma, to jednostavno nije održivo. Postepen gubitak kilograma trebalo bi da vodi do zdrave ishrane i održivog režima ishrane.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak