Šest zabluda o nezi kose

Mondo 07.05.2018 12:09
Šest zabluda o nezi kose


Većina stvari koje uzimate zdravo za gotovo u vezi sa negom kose su samo mitovi na koje ne bi trebalo da se obazirete.Većina žena spremna je da uloži mnogo vremena (i novca) da bi imala lepu, negovanu kosu. Ali, ponekad naše navike u nezi, čak i neke koje su široko rasprostranjene, nanose više štete nego koristi.

MIT: Bolje je pustiti kosu da se osuši prirodno nego sušiti je fenom

ISTINA: Iako sušenje fenom može oštetiti površinu vlasi, ako je temperatura previsoka ili ako fen držimo suviše blizu, ponekad je čekanje da se kosa sama osuši, na vazduhu, još opasnije jer može da ošteti vlas dubinski. Kada je kosa izložena vodi tokom dužeg perioda (uzmimo, na primer, da sušenje kose bez upotrebe fena traje najmanje sat vremena), vlasi upijaju suviše vlage, natope se i "naduju", što stvara veći pritisak na proteine koji čine dlaku čvrstom. Šta je najbolja opcija? Najzdravije je da kosu pustite da se prosuši prirodno, a da onda dovršite proces fenom koji ćete uključiti na slabiju temperaturu.

MIT: Perut je znak suve kože glave

ISTINA: Situacija je najčešće upravo suprotna. Perut u najvećem broju slučajeva izaziva jedna vrsta gljivica koja buja u masnom okruženju. Ako imate perut a izbegavate svakodnevno pranje kose u strahu da će vam se stanje pogoršati, kupite neki od medicinskih šampona za kosu i slobodno - pod tuš.

MIT: Ako se šišate na svakih šest nedelja, kosa će brže rasti

ISTINA: Rast kose odvija se ispod površine kože glave. Što znači da bilo šta što se dešava na drugom kraju vlasi ni na koji način ne utiče na to koliko će kosa brzo rasti, uključujući i šišanje. Redovno šišanje potrebno je samo zato što je to jedini način da vam kosa izgleda lepo i negovano. Dovoljno će biti da odete kod frizera jednom u osam ili 12 nedelja, da vam malo osveži krajeve. Tako ćete zadržati dužinu, ali će vam kosa biti lepa i zdrava.

MIT: Od stresa može da se osedi

ISTINA: Kada će se pojaviti prve sede određeno je pre svega genetikom. To je prirodan pratilac starenja, jer se sa godinama stvara manje melanina (koji je odgovoran za prirodnu boju naše kose), pa nove vlasi rastu sive (sa minimalnom količinom melanina) ili sasvim bele (bez melanina). A stres - stres samo ubrzava opadanje vlasi, koje će onda, u određenom trenutku izrasti sede jer ste u međuvremenu prestali da proizvodite melanin.

MIT: Kosu treba ispirati hladnom vodom jer će se tako zatvoriti kutikula

ISTINA: Vlasi kose nemaju živih ćelija iznad površine kože glave. A mrtve ćelije ne reaguju na vodu, bila ona hladna ili topla. Ako želite blistave, negovane uvojke, kupite dobar regenerator.

MIT: Povremeno treba promeniti šampon, jer se kosa vremenom navikne

ISTINA: Različiti šamponi imaju različit efekat. Neki imaju proteine koji će vam dati dodatni volumen, neki imaju biljna ulja koja će kosu učiniti svilenkastom… Šampon treba da menjate u skladu sa stanjem vaše kose. Ako godinama koristite isti i kosa vam je savršena, nema nikakvog razloga da ga menjate. Ali, ako ste upravo izvlačili pramenove blanšom, nije loša ideja da odaberete šampon koji pruža dodatnu hidrataciju, piše "Hafington post".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak