Budva - Divlja lepota između brda i mora

Novosti 07.05.2018 11:01
Budva - Divlja lepota između brda i mora


Stari grad je najprepoznatljiviji simbol moderne Budve, grada sa svega 20.000 stanovnika, koji godišnje poseti oko 800.000 turistaBudva, jedinstveni primorski dragulj čije lepote neizostavno morate doživeti, stara je oko 2.500 godina. Gradovi poput Budve, oslonjeni na divne peščane plaže, okruženi pitomim brdima, oduvek su bili atraktivni posetiocima. Legenda kaže da je Budvu osnovao feničansko-grčki heroj Kadmo sa svojom ženom Harmonijom i ćerkama Aresom i Afroditom. Putujući iz Beotije (nekadašnja oblast u antičkoj Grčkoj) ka istočnoj obali Jadrana na volovskim kolima, već ostareli par zaustavio se na mestu sadašnje Budve i tu osnovao grad, kom je dao ime po grčkoj reči bous, što znači vo. Najstariji literalni pomen Budve pod imenom Butua potiče iz 5. veka pre nove ere, kada je pominje čuveni antički pisac Sofokle.

Na osnovu brojnih istorijskih izvora, ali i sačuvanih ostataka materijalne kulture, grad Budva se pouzdano svrstava među najstarija gradska naselja na istočnoj obali Jadrana.

O tome, između ostalog, svedoči i ranohrišćanska bazilika s kraja 5. i početka 6. veka, ostaci rimske nekropole i brojno etnografsko i arheološko blago koje se čuva u Muzeju grada.

Budvanska gospa i Citadela

Monumentalni toranj, inače znak prepoznavanja budvanskog Starog grada i simbol gradske arhitekture, završen je 1867. godine. Uz njega je formiran biskupski dvor u kojem se čuva veoma vredan kulturno-umetnički fond. Posebno je značajna zaštitnica grada, ikona Madona in Punta ili tzv. Budvanska gospa. Katedrala je otvorena tokom cele godine za brojne turiste.

Najmarkantniju tačku Starog grada predstavlja utvrđeni kompleks Citadele, koji je sačuvao slojeve iz perioda od 12. do 14. veka i pored austrougarskih gradnji i adaptacija.

O bogatoj istoriji Budve možda najlepše svedoči antički mozaik koji je nekad krasio pod Vile Urbane. Ovaj jedinstveni detalj raskošne budvanske i crnogorske kulturno-istorijske riznice, prema procenama arheologa, potiče iz 2. veka, a otkriven je slučajno 1936. godine, tokom gradnje hotela "Avala". Nakon pet meseci konzervacije i restauracije, u koju su bili uključeni najveći stručnjaci Crne Gore i regiona, fragmenti mozaika krajem 2014. prvi put su predstavljeni javnosti. Muzej grada Budve u Starom gradu sada je mesto gde ga možete videti.

Brojne manifestacije u Budvi nose pečat prošlosti, na zadovoljstvo mnogobrojnih posetilaca iz svih krajeva sveta. Blago koje je dugo bilo sakriveno u slojevima zemlje ispod i u okolini Starog grada, sada je u budvanskom muzeju dostupno očima svih koji Budvu žele da upoznaju na ovaj način.

Stari grad je najprepoznatljiviji simbol moderne Budve, grada sa svega 20.000 stanovnika, koji godišnje poseti oko 800.000 turista.

Posebno blago budvanske rivijere predstavlja raskošno zaleđe. Za ljubitelje pešačkih tura, na Budvanskoj rivijeri postoji petnaestak uređenih pešačkih staza koje preporučujemo svim "ljudima od akcije".

Slikovita sela autentične arhitekture, stare kamene kuće sa voltovima, terasama sa vinovom lozom, mandarinama i limunom nalaze se na nadmorskoj visini od 300 do 700 metara.

Sv. Stefan i Miločer

Kako i koliko se prepliću istorija, kultura i turizam, možda najbolje može da se vidi na primeru Svetog Stefana i Miločera, najluksuznijih turističkih brendova Crne Gore. Nekadašnje ribarsko selo, prema kazivanjima izgrađeno ratnim plenom od strane 12 paštrovskih plemena, političkom, ali i umetničkom vizijom ranih pedesetih godina pretvoreno je u hotel visoke kategorije. Hotel "Miločer", nekadašnja letnja rezidencija Karađorđevića, otvoren je 1956. godine i često se povezuje sa Svetim Stefanom u celinu.

Skoro šest decenija od otvaranja ovog grada-hotela, ovaj simbol crnogorskog turizma i dalje privlači poznate ličnosti iz celog sveta: glumce i reditelje, političare, sportiste i pisce, državnike i pripadnike kraljevskih porodica...

Na prelepoj obali dugoj više od 30 km, od Buljarice do Jaza, nalaze se prelepi hoteli, restorani, plažni barovi, skrivene uvale...

U pitomom zaleđu, u hladu maslina, spokojem zrače brojni manastiri i crkvice, seoska imanja i tradicionalno građene kamene vile.

Budvu nije moguće jednostavno opisati, morate da je otkrijete i doživite!

OD KUĆE DO KUĆE, OD KAFANE DO KAFANE

Abrum - poziv na Karneval, jedan je od autentičnih budvanskih običaja i po njemu se budvanski karneval umnogome razlikuje od drugih. Brumanje je izraz koji primorci koriste kada mame ribu - tako što u more bace raskvašeni hleb ili drugu hranu, oko koje se skupi jato, koje je onda lakše upecati. Od reči "brumanje" nastao je naziv "abrum" ili bacanje mamca - da se dođe na maškaranje, karneval. Prvo veče, feštađuni sa svojim prijateljima (grupama i muzičarima) obilaze Stari grad i pozivaju ispod prozora Starograđane da siđu i da im se pridruže, a zauzvrat ovi pripremaju posluženje za abrumaše. Od kuće do kuće, od kafane do kafane, tako se obiđe i Stari grad i okolina. Abrumaši tako najavljuju Veliku međunarodnu povorku koja narednog dana, uz ples i muziku obilazi Budvu.

"KARNEVALSKE MAJSKE VEČERI"

Manifestacija "Karnevalske majske večeri" u prestonici crnogorskog turizma trajaće od 29. aprila do 6. maja i objediniće niz raznovrsnih dešavanja. Muzički deo programa otvoriće poznati crnogorski izvođači, a karnevalske svečanosti počinju tradicionalnim pozivom na karneval, a program se nastavlja na trgu ispred Starog grada.

Velika povorka koja se ove godine održava pod nazivom "Prava ljubav nikad ne promaši", ići će budvanskim ulicama, a očekuje se preko 1.200 učesnika iz zemalja regiona. Gosti će biti u prilici da slušaju dobru muziku i uživaju u programu, a poslednjeg dana karnevala planirana je i velika dečja povorka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak