Nepravda i sramota: Ubice žena na slobodi posle samo osam godina

Blic 06.05.2018 23:50
Nepravda i sramota: Ubice žena na slobodi posle samo osam godina


Ubice žena kažnjavaju se blagim kaznama, između ostalog i zato što njihova dela nisu adekvatno kvalifikovana, a istraga i sudski postupci traju čak i godinama, pokazuje istraživanje "Blica".Samo prošle godine ubijeno je čak 29 žena. Ubice su muževi, bivši muževi, partneri, ali i rođaci, sinovi i ćerke. Kako je pokazalo istraživanje "Blica", od 29 ubica žena, njih 14 počinilo je samoubistvo odmah nakon zločina, dok je njih 15 (13 muškaraca, ali i dve žene) uhapšeno odmah posle ubistva.

U većini slučajeva ubice su dobijale gotovo najmanju zaprećenu kaznu, od 10 do 15 godina zatvora, a neke obaveznu meru lečenja u psihijatrijskoj ustanovi. Svako od njih ima pravo na uslovni otpust nakon isteka dve trećine kazne. Samim tim na slobodi mogu da se nađu za osam, devet godina, a pravda za žene koje su godinama trpele torturu, a zatim i ubijene, neće biti zadovoljena.

Oštrije kazne ubicama, ali i brži sudski procesi imali bi daleko veću ulogu u prevenciji, smatraju stručnjaci, jer bi se time pokazalo da nema ni zrna tolerancije za njihova nedela. Međutim, u praksi je to znatno drugačije. Ubice bivaju osuđene ne za teška ubistva, već im se sudi čak i za ubistva na mah, gde je predviđena kazna od jedne do osam godina.

Takva praksa obrazlaže se time što je počinilac bio "sužene svesti" zbog toga što ga je žrtva iznervirala "jer se ponašala nepristojno", kao što je slučaj kod ponovnog suđenja Jovici Mitroviću, optuženom za ubistvo Vesne Stojkov.

Koordinatorka sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević, koja godinama prati slučajeve nasilja i ubistava žena, kaže za "Blic" da su kazne za ubice žena blage, te da je nedavno bila šokirana slučajem iz Negotina gde je Denis Gačić ubio suprugu Danijelu Handu.

- Ubio je ženu na najmonstruozniji način i osuđen je na 15 godina. Veoma mi smetaju različite kazne za ista dela u različitim krajevima Srbije - kaže Stanojevićeva. Kako dodaje, bitno je da tužioci svirepa ubistva kvalifikuju kao teška, jer su tada i kazne veće.

- Moramo promeniti kaznenu politiku i uvesti oštrije kazne - kaže ona.

Stanojevićeva kaže da je sporost u rešavanju ovakvih slučajeva strašan problem.

- Pogledajte primer iz Novog Sada gde je otac i suprug ubio ćerku i suprugu. Sad će dve godine, a još uvek nema presude. To su hitna krivična dela, a od hitnosti ni traga ni glasa. Zakon ostaje mrtvo slovo na papiru - kaže naša sagovornica.

Kao što je pokazalo naše istraživanje, jedan deo ubica umesto u zatvor poslat je u psihijatrijske ustanove. Stanojevićeva to vidi kao najgore rešenje.

- Posle nekog vremena lekari mogu da procene da je on izlečen i onda se pušta na slobodu, što je velika greška. Ne verujem da mogu da budu izlečeni, ako lekari već smatraju da jeste, posle toga bi ubica morao da bude poslat u zatvor - kaže ona.

Nasilje nije preduslov

Vanja Macanović iz Mreže žene protiv nasilja Autonomnog ženskog centra kaže da i dalje postoji problem u prepoznavanju slučajeva visokog rizika.

- Institucije bi trebalo da obrate pažnju na to da nije istina da u porodicama gde nije bilo fizičkog nasilja neće doći do ubistva. Naprotiv, istraživanja u svetu su pokazala da se u okruženju gde postoji ljubomora, napuštanje partnera nasilnika i gde postoji oružje, ubistva žena događaju čak devet puta češće - kaže ona.

UBISTVA ŽENA 2017. GODINE

Januar, Beograd

Ljubinku Vićentić (51) nožem je ubio sin Milan (33), inače psihijatrijski bolesnik. Njeno telo pronađeno je unakaženo na krevetu u spavaćoj sobi. Ubica je nakon ubistva go tumarao ulicama. Zločinac je na psihijatrijskom lečenju.

Februar, Bečej

Gaspar Čoti (71) ubio je suprugu Ivanku (69) udarcima čekićem u glavu u porodičnoj kući, a zatim pokušao da se ubije lekovima. Njemu je zrenjaninski Viši sud na predlog Višeg javnog tužilaštva izrekao 10. avgusta 2017. meru obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi. Tužilaštvo je tražilo osudu za krivično delo teško ubistvo, ali je sud izrekao meru zbog krivičnog dela ubistva. To rešenje potvrdio je Apelacioni sud u Novom Sadu.

Februar, Mali Zvornik

Marinko Ilić (60) nasmrt je izbo suprugu Ružu Tomašević (62) i sina Dragišu Ilića (24) u dvorištu porodične kuće. Komšije su nasilnika više puta prijavljivale, policija je dolazila i privodila ga. Supruga je povlačila prijave u nadi da će se on smiriti. U pritvoru je, a postupak i dalje traje.

Februar, Subotica

Miloš Čodanović (28), slepi državni prvak u bacanju kugle, izbo je nasmrt bivšu suprugu Moniku Ikotić (44), a ubistvo je najavio na Fejsbuku. Kako je ispričala Monikina majka, ubica je došao s buketom cveća da se, navodno, pomire.

Osuđen na 11 godina zatvora: Miloš Čodanović sa Monikom Ikotić 
Osuđen na 11 godina zatvora: Miloš Čodanović sa Monikom Ikotić

Iza Monike je ostalo dvoje dece. Čodanović je osuđen na 11 godina zatvora.

April, Jagodina

Nenad Arizanović (63) upucao je bivšu suprugu Dragicu Petrović (50) na jagodinskoj pijaci gde je radila kao cvećarka. Osuđen je na 13,5 godina zatvora.

April, Doroslovo

Nepokretnu staricu Eržebet Štampfer (78) ubio je vanbračni sin njenog pokojnog supruga Friđeš Nađ (52) zbog neraščišćenih računa oko nasledstva. Pored starice, ubio je i komšiju Roberta Holoa koji je želeo da ga zaustavi.

Osuđen je 15. marta ove godine prvostepenom presudom somborskog Višeg suda na 35 godina robije.

Maj, Sremski Karlovci

Nadu Jančić ugušila je ćerka Dušanka Božić (59). Dušanka je nakon svađe staricu oborila, drveni štap joj stavila na vrat, sela na grudi i pritiskala. Kad je majka prestala da se pomera, uzela je jastuk i ugušila je. Posle pola sata pozvala je policiju i rekla: "Ubila sam majku". Dušanki je ove godine određena je mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Maj, Bujanovac

Goran Petrović (24) iz Pasjana ubio je hicima iz pištolja suprugu Jovanu Ivanović (21), njenu majku Dušicu Ivanović (44) i ranio ćerkicu H. P. (1).

Goranu Petroviću sudi se zbog ubistva supruge Jovane Ivanović i njene majke, kao i zbog ranjavanja ćerkice 
Goranu Petroviću sudi se zbog ubistva supruge Jovane Ivanović i njene majke, kao i zbog ranjavanja ćerkice

Zločinu je prethodilo višegodišnje nasilje i psihička tortura nad suprugom. Kobnog dana Jovana i njena majka pošle su da se nađu s njim kako bi video svoju ćerkicu. I dalje mu se sudi u Višem sudu u Vranju.

Jun, Beograd

Problematičan mladić iz komšiluka Milan Stanković (36) ubio je majku Zlaticu, a otkriven je nakon što je supruzi priznao ubistvo. Optužnica je podignuta krajem prošle godine, suđenje je zakazano.

Jun, Bačka Palanka

Dragan Rikanović (64) izbo je nasmrt zbog ljubomore svoju devojku Jasminu Davidović (54) iz Bačke Palanke u pekari gde je radila. Ubica je došao u pekaru i molio je da izađe s njim da reše nesuglasice, nakon što ga je ostavila zbog njegove posesivnosti. Jasmina je iza sebe ostavila dvoje dece iz prvog braka. Rikanović (66) je osuđen 22. marta ove godine provestepenom presudom novosadskog Višeg suda na 30 godina robije.

Sud je našao da je Rikanović ubistvo počinio iz niskih pobuda, da je bio svestan svog dela, iako je po svedočenju tog dana pio i nađen mu je alkohol u krvi.

Jun, Urovica

Danijelu Handu (22) brutalno je naočigled prolaznika i pred njenim maloletnim bratom izbo bivši suprug Denis Gačić (22). Zločinu su prethodile godine torture, a Danijela je muža nasilnika napustila tri meseca pre ubistva i sa dvojicom sinova od pet i tri godine se vratila kod roditelja.

Danijelu Handu brutalno je nasmrt izbo Denis Gačić. Osuđen je na 15 godina robije  
Danijelu Handu brutalno je nasmrt izbo Denis Gačić. Osuđen je na 15 godina robije

Gačića je Viši sud u Negotinu osudio nepravosnažno na 15 godina zatvora zbog ubistva, iako je on priznao da je to učinio "iz ljubomore i zbog nesuglasica". Tužilaštvo je, zbog načina na koji je ubijena Danijela, tražilo da se Gačiću sudi za teško ubistvo, ali je sud to odbio. Tužilaštvo je najavilo žalbu Apelacionom sudu.

Novembar, Pančevo

Biljanu Mijatović (30) iz Pančeva na njen rođendan ubio je nožem njen nevenčani suprug Siniša Radovančev (50) pred dvoje maloletne dece. Biljana se rođacima žalila da ju je Siniša pijan ponižavao.

Biljana Mijatović 
Biljana Mijatović

Biljanina ćerka je samo pukom srećom izbegla da i nju ubica napadne, jer joj je pretio da će "zaklati i nju ako se ne skloni". Protiv njega je podignuta optužnica i čeka se početak suđenja.

Decembar, Ravnje

Danijela Jovanović (34) iz sela Ravnje kod Sremske Mitrovice uhapšena je zbog sumnje da je ugušila tetku Danicu Dimitrijević (78) nakon burne svađe. Devojka je nakon ubistva pobegla, ali je brzo uhvaćena u susednom selu.

Kako su ispričale komšije, Danijela je godinama maltretirala tetku, a zbog zavisnosti od droge često je od tetke uzimala novac, za koji se sumnja da je i motiv zločina. Protiv nje se još vodi istraga.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak