Plenković poručuje Srbiji: Nismo isti, nismo bili i nećemo biti

Politika 06.05.2018 10:29
Plenković poručuje Srbiji: Nismo isti, nismo bili i nećemo biti


Hrvatski premijer Andrej Plenković smatra da reč „rat” nije dobro koristiti na bilo koji način - diplomatski ili drugi, te Srbiji poručio da, kako je rekao, nismo isti u ovoj priči, nismo ni bili i nećemo ni biti u budućnosti.Plenković je komentarisao novinarima izjavu srpskog šefa diplomatije, Ivice Dačića, da „ako Hrvatska želi diplomatski rat, dobiće diplomatski rat”, ocenivši da „to nije retorika koju treba koristiti”.

„Koristenje reči rat, bilo da je diplomatski ili drugi, nije dobar”, rekao je Plenković, koji tvrdi da „niko iz Hrvatske nije davao izjave kao što je davao (srpski ministar odbrane Aleksandar) Vulin”, prenose mediji

Hrvatski premijer kaže i da niko iz Sabora nije oskrnavio srpsku zastavu i tvrdi da to „nije ni moguće”.

„Varijanta da smo jednaki ne stoji. Nismo u ovoj priči isti, nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti”, kazao je Plenković i dodao da je Hrvatska „svoje poteze jasno povukla”.

Plenković je, nakon slavljeničkog obeležavanja vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima, u kojoj je pre 23 godine iz zapadne Slavonije proterano više hiljada Srba, a gotovo 1.000 ubijeno ili nestalo, rekao da sa predsednicom Hrvtske još nije razgovarao o recipročnim merama prema Srbiji, nakon što je Beograd potpredsednika vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića, proglasio nepoželjnim.

„Kada smo mi kao vlada koristili odnose sa Srbijom kao argument u unutrašnje-političkom prepucavanju”?, zapitao je Plenković, uz opasku upućenu novinarima da se „toga ne mogu setiti”.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak