NASA lansirala sondu: Srbi "otišli" na Mars

Mondo 05.05.2018 21:23
NASA lansirala sondu: Srbi "otišli" na Mars


Raketa Atlas 5 lansirana je danas na Mars iz vazdušne baze Vanderberg u Kaliforniji s prvom robotskom sondom NASA za istraživanje dubina druge planete. U sondi i imena 2.835 Srba.Istraživački robot bi na Marsu trebalo da utvrdi od čega se sastoji ta planeta i u kojoj meri je njen sastav sličan Zemlji.

Sonda će se otkačiti 90 minuta nakon lansiranja i krenuće na put dug 484 miliona kilometara ka Crvenoj planeti.

Na cilj bi trebalo da stigne za šest mjeseci i treba da se bezbjedno spusti na širok i ravan plato nedaleko od Marsovog ekvatora pod nazivom "Elysium Planitia".

Po sletanju sonda, koja je na solarni pogon, u naredne dve godine će proučavati dubine Marsa radi istraživanja formiranja planete.

Glavni instrument na sondi je seizmometar koji treba da detektuje i najblaže vibracije od "marsotresa" širom planete.

Naučnici očekuju da će tokom misije biti zabeleženo do stotinu potresa, čime će dobiti podatke kojim će im pomoći da utvrde dubinu, gustinu i sastav jezgra planete.

HRVATI, SRBI, BOSANCI I PONEKI CRNOGORAC

U ovoj letelici nalazi se čip sa 2.429.807 imena ljudi sa Zemlje, među kojima je i 2.835 imena osoba iz Srbije koje su poslale podatke putem sajta NASA.

Na sajtu američke agencije za istraživanje svemira piše da je nakon predatih skoro 2,5 miliona "bording pasova", registracija okončana i da se sletanje robota na površinu Crvene planete očekuje u novembru.

Portal Klix.ba navodi da se u čipu poslatom u letelici, uz imena iz Srbije, nalazi i čip sa 1.278 imena iz BiH, 3.505 iz Hrvatske i 128 iz Crne Gore. Najviše imena, oko 600.000, jeste iz SAD, na drugom mestu je Kina sa 260.000 imena, a potom slede Indija, Velika Britanija, Turska, Italija, Nemačka i Rusija.

Navodi se da je reč je o rezultatu kampanje koja je trajala godinama unazad, a sve što je trebalo da se uradi jeste da se na mejl NASA pošalju osnovni podaci kako bi se zabeležilo ime osobe koja želi da bude zanimljiv deo misije.

Podseća se da je Insajt prvi "lender" koji odlazi na Mars nakon Kjuriositija, koji se tamo nalazi već sedam godina.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak