Britanski arhipelag - kao srce Mediterana

B92 04.05.2018 19:35
Britanski arhipelag - kao srce Mediterana


Ako želite ovoga leta da posetite London, ali vam je žao da godišnji odmor potrošiti samo na šetnju gradom i obilazak muzeja, trebalo bi da znate da i Englezi "konja za trku" imaju. Umesto Sicilije (Sicily) ili neke druge lokacije u Mediteranu, posetite ostrva Sili (Scilly)!Smešten oko 50 kilometara od "kopna" (Velike Britanije koja je i sama ostrvo), arhipelag Sili sastoji se od 140 ostrva, od kojih je samo pet nastanjeno sa ukupno 2.200 ljudi.

Ipak, ako se odlučite da se odmorite ovde, nećete imati utisak da ste u Velikoj Britaniji, već da se nalazite na nekom od mediteranskih ostrva.

Život na ovom mestu je sasvim opušten, a zbog ovih pet razloga i te kako se isplati posetiti ovaj arhipelag:

Britanski arhipelag - kao srce Mediterana

Sjajna klima

Ostrva su, između ostalog, poznata po odličnoj klimi i smatra se da su prema temperaturnim prosecima najtopliji deo Velike Britanije. Zbog toga su dobila naziv "Sunčana ostrva", a s obzirom na to da je zagađenost vazduha na vrlo niskom nivou, arhipelag je sjajno mesto za život.

Britanski arhipelag - kao srce Mediterana

Obilazak pešice

Navucite na noge dobru obuću i krenite u obilazak jednog od ostrva. U današnje vremene lako ćete se orijentisati putem GPS-a, ili dobre stare karte, a uvek možete da se odlučite i za jednu od vođenih tura.

Događanja i festivali

Svakog maja ovde se održava Sili folk festival, dok je u septembru veliki festival hrane, tako da je ovaj mesec najbolji termin za dolazak gurmana na ovo mesto. Takođe, za one koji vole aktivni odmor postoje razne plivačka i trkačka takmičenja.

Britanski arhipelag - kao srce Mediterana

Istorija ostrva

Arhipelag Sili jeste mali, ali je definitivno prepun fascinantne arheološke i pomorske istorije. U toku obilaska ostrva naići ćete na olupine brodova, spomenike iz bronzanog doba i ostatke naselja. Takođe, za one koji žele da znaju više – tu je i Muzej ostrva Sili, piše Punkufer.

Britanski arhipelag - kao srce Mediterana

Neće vam biti dosadno

Jedna stvar je sigurna – ovde vam nikad neće biti dosadno. Od vodenih sportova, degustacije vina, galerija, do pešačenja, svako će pronaći nešto za sebe i svoj ukus. Tako da, ne čekajte, već pravac – Velika Britanija.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak