NATO: Osiromašeni uranijum nije uzrok zdravstvenih rizika

Novosti 04.05.2018 18:11
NATO: Osiromašeni uranijum nije uzrok zdravstvenih rizika


Komitet NATO je na osnovu nezavisnih dokaza zaključio da upotreba osiromašenog uranijuma tokom sukoba na Kosovu nije bila uzrok trajnih zdravstvenih rizika.Komitet NATO je na osnovu nezavisnih dokaza došao do zaključka da upotreba osiromašenog uranijuma tokom sukoba na Kosovu nije bila uzrok trajnih zdravstvenih rizika, navodi NATO štab u odgovoru regionalnoj TV N1.
 
"Osiromašeni uranijum je veoma gust metal, zbog čega ga neke zemlje koriste za izradu oklopa ili municije. NATO se veoma ozbiljno bavi pitanjima zdravlja i životnog okruženja. Zbog toga je NATO formirao komitet za osiromašeni uranijum 2001. godine. Komitet je forum za razmenu informacija o mogućim rizicima po zdravlje ljudi povezanim sa osiromašenim uranijumom", navodi NATO u odgovoru.
 
NATO je, takođe, naveo i da je program UN za životnu sredinu u svom izveštaju iz 2001. godine zaključio da lokacije sa osiromašenim uranijumom "nisu značajne" po pitanju rizika po zdravlje ljudi, a kako tvrde iz Alijanse "to su naučne činjenice".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak