Pridržavajte se ovog pravila i lakše ćete smršati!

Mondo 03.05.2018 21:45
Pridržavajte se ovog pravila i lakše ćete smršati!


Ovaj savet nutricionisti uvek daju svojim klijentima. Evo kako da smršate a da ne budete željni baš svega što volite.Ako vam je nezamislivo da se odreknete pice, sladoleda i drugih omiljenih poslastica, a ipak biste želeli da se dovedete u red, evo dobrih vesti.

Ne morate sebi sve da uskratite, a ako vam je cilj da skinete višak kilograma, povrmeno bi trebalo da se počastite ugljenim hidratima.

To svojim klijentima savetuje nutricionista Amanda Bejker Lemejn, koja predlaže da se pridržavate  "pravila dve poslastice".

Ideja je prilično jednostavna: ako želite da smršate, generalno treba da se hranite zdravo, ali sebi u toku nedelje treba da dozvolite i dve porcije (razumne veličine) hrane u kojoj zaista uživate.

"To je jednostavan način da ljudima objasnim šta znači 'umereno'. Vrlo često ljudi nisu sigurni šta znači umerenost u kontekstu ishrane. Uz to, mnogo je smislenije dozvoliti ljudima da povremeno pojedu nešto što vole, nego očekivati da se preko noći odreknu svega i potpuno promene način ishrane", objašnjava Bejkerova za Women's Health.

"Nerealno je očekivati da nikad više ne pojedete kolač ili parče pice", kaže ona. Uz to, manje je verovatno da preterate u količini ako znate da vam to nije sasvim zabranejno. "Ako nekome kažete da nikad više ne sme da jede hranu koju voli, to je mnogo teže podneti nego ako ta osoba zna da može u njoj da uživa dvaput nedeljno."

Ako ne preterujete u količini i ako "zabranjenu" hranu jedete samo dvaput nedeljno, ali se generalno hranite zdravo i kvalitetno i vodite računa o veličini porcija, te dve porcije poslastica u toku nedelje neće uticati na "konačan rezultat".

Naravno, ovo znači da možete da pojedete jednu ili dve kugle sladoleda, jedno parče pice… ali, bolje išta nego ništa, zar ne?

"Ako je vaša ishrana zasnovana na povrću i voću, celovitim žitaricama i namirnicama koje su dobri izvori proteina, dve porcije hrane koju volite u toku nedelje neće vam naškoditi", kaže Bejkerova.

I, ima još jedan savet: nemojte držati to čime ćete se počastiti u kući, biće vam teško da odolite. Ako znate da imate porodično pakovanje sladoleda u zamrzivaču, nećete moći da se uzdržite najverovatnije. Umesto toga, ako volite sladoled, neka odlazak na sladoled jednom nedeljno bude vaš "izlazak" sa drugaricama.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak