Mirisne note za dobro zdravlje: Aromaterapija leči za brojne tegobe

Gloria 28.04.2018 23:45
Mirisne note za dobro zdravlje: Aromaterapija leči za brojne tegobe


Zahvaljujući eteričnim uljima iz biljaka, cveća i voća, aromaterapija predstavlja putovanje u nestvarno lepa i opuštajuća stanja psihe i telaEterična ulja su lekovita, dovoljno je da ih pomirišemo i odmah se osećamo bolje, raspoloženije. Čulo mirisa je povezano sa centrima u mozgu zaduženim za emocije i pamćenje, i to objašnjava izuzetne moći aromaterapije i psihoaromaterapije kod emocionalnih i mentalnih disbalansa.

Aromaterapija se sve češće primenjuje i u klinikama, na primer za olakšavanje bola prilikom porođaja, za ublažavanje posledica hemoterapije, prilikom oporavka srčanih bolesnika. Koliko pozitivno utiče na našu psihu možda najbolje ilustruje podatak da inženjeri u Japanu aroma sisteme ugrađuju u poslovne objekte, pa miris lavande ispunjava sale sa šalterima kako bi se posetiocima smanjila nervoza, dok u kancelarijama preovlađuju arome limuna ili ruzmarina da bi se poboljšala koncentracija zaposlenih.

Naučno je dokazano da je zahvaljujući velikom broju receptora, a ima ih nekoliko hiljada, čulo mirisa čak deset hiljada puta osetljivije od čula ukusa. Njegova funkcija nije samo da registruje mirise, već ono značajno utiče i na naše celokupno zdravlje. Odnosno, kupke, masaže, inhalacije, aroma lampice opuštaju i doprinose osećaju blagostanja.

Odavno je poznato da određeni mirisi umanjuju neprijatne simptome predmenstrualnog sindroma, kao i poremećaja u menopauzi, olakšavaju blaže oblike depresije, nesanicu, emocionalno uzrokovane seksualne tegobe, glavobolje, bolove u mišićima. Osim toga, mnoga eterična ulja imaju i baktericidno i antivirusno dejstvo (suzbijaju infekcije otporne na metode konvencionalne medicine).

U aromaterapiji se koriste koncentrovane esencije različitih vrsta lekovitih trava, biljaka, cveća i voća. Pritom, nijedno ulje ne deluje samo na jednu oblast, jedan organ ili problem i tip tegoba, već je njihovo dejstvo često višestruko i svestrano.

Za sve postoji rešenje:

– eterično ulje, sveća i mirisni štapići sa aromom zelene jabuke smanjuju apetit;

– lavanda opušta i umanjuje stres;

– ruzmarin pospešuje koncentraciju;

– crveni grejpfrut čini da se osećamo mlađim;

– dečji puder, to jest njegov miris, ubrzava protok krvi kroz reproduktivne organe za petnaest procenata i budi romantične emocije;

– pepermint (sam ili u kombinaciji sa lavandom) ublažava migrenu;

– žalfija, ruža, lavanda i badem kad se pomešaju i utrljaju na kožu stomaka nekoliko dana pre menstruacije značajno smanjuju tegobe PMS-a.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak