Dačić o plaćanju ulaska u Šengen: Ja bih svima udario reciprocitet

Telegraf 27.04.2018 22:26
Dačić o plaćanju ulaska u Šengen: Ja bih svima udario reciprocitet


Odluka o plaćanju ulaska u Šengen za građane trećih zemalja koji su inače oslobođeni plaćanja viza, među njima i gradani Srbije, veoma je loša odluka, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da bi on svakome odgovorio recipročno.- Oni govore da će to važiti za sve, ne samo za nas i smatram da je to veoma loša odluka. Svako voli da prikuplja pare i tako bi trebalo i mi da se ponašamo. Iako znam da se predsednik Vučić ne bi složio sa mnom, ja bih svima udario reciprocitet. I kada je reč o vizama, taksama, poniženju naše države... Kad bi se tako osećali, drugačije bi se ponašali - zaključio je Dačić.

Dogovorom o Evropskom sistemu za putne informacije i odobrenja (ETIAS) predviđeno je da gradani trećih zemalja od 2021. godine plaćaju sedam evra odobrenje za ulazak u šengensku zonu, a taj dogovor su potvrdili predstavnici zemalja clanica EU.

Ostaje da tu odluku usvoje Evropski parlament i Evropski savet.

BOJIM SE DA JE NEIZLEČIVA BOLEST KADA SE RADI O SRPSKIM PROBLEMIMA

Dačić smatra i da nema potrebe da Srbija i Hrvatska povlače svoje ambasadore na konsultacije, ističući da Beograd ne želi da se u ovom smeru razvijaju odnosi sa Zagrebom.

- Mi ne zelimo da se u ovom smeru razvijaju odnosi sa Hrvatskom - istakao je Dačić.

Podsetivši na spor koji je nastao između Srbije i Hrvatske nakon što je Hrvatska ministra odbrane Srbije proglasila nepoželjnom osobom, on je naglasio da su potezi Srbije nakon toga bili iznuđeni.

- Oni su izašli iz svih oblika i normi diplomatskog ophođenja jer su tu notu poslali na telefaks i mejl našoj ambasadi, što je inače neuoobicajen slučaj u diplomatiji, pa smo mi odgovorili na isti način. Ako žele da se na ovaj paradoksalan način razvijaju naši odnosi, mi smo spremni da reagujemo na recipročan način na svaku dalju meru - rekao je Dačić gostujući u dnevniku RTS-a.

Dačić je kazao da ako Hrvatska odluči da povuče svog ambasadora iz Srbije, Srbija će odgovoritri recipročnim merama, ali i naglasio da misli da "nema nikakvog razloga za tako nešto"

- Ali kad je u pitanju ministar Vulin, mi moramo da zaštitimo naše dostojanstvo - poručio je Dačić.

Dodaje da nije izvesno da će Hrvatska blokirati otvaranje poglavlja Srbije u junu.

- Nijedna zemlja nema razumevanja za ovakve odnose i Hrvatska ne može da računa ni na čiju podršku - objašnjava Dačić.

Kaže da postoji dosta problema iz prošlosti i da Hrvatska negira zločine koji su počinjeni nad Srbima.

- Mi ne možemo da očekujemo da EU reaguje protiv Hrvatske. Bojim se da je neizlečiva bolest kada se govori o srpskim problemima - konstatovao je Dačić.

Kaže da Srbija treba da nastavi sa svojom politikom i da se nama ne žuri više nego svima njima.

- EU je zainteresovana da ovaj region bude deo evropskih integracija i to bi bio njihov najveći uspeh - zaključio je Dačić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak