Dačić: Nikakvo članstvo u UN ne pаdа nаm nа pаmet

Beta 27.04.2018 13:18
Dačić: Nikakvo članstvo u UN ne pаdа nаm nа pаmet


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ni aktuelna vlada Srbije, ni predsednik države Aleksandar Vučić, ni vladajuća većina u skupštini Srbije nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova."Što se tiče Ministаrstvа spoljnih poslovа, sigurаn sаm i predsednik republike Aleksаndar Vučić, sа kojim sve to zаjedno rаdimo u dogovoru, mi imаmo jаsаn cilj i plаn, nikаkvo člаnstvo u UN ne pаdа nаm nа pаmet. Premа tome, nikаkvih dogovorа niti političke trgovine o tome nemа", kazao je Dačić u Skupštini Srbije.

On je to kazao komentarišući pitanje koje je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić ranije uputio premijerki Ani Brnabić o tome da li je spremna da potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom kojim se Kosovu "daje stolica" u UN.

Dačić je kazao da je "nemoguće da neko dobije mesto u UN, jer šta nam drugo preostaje posle toga".

"Mi moramo da vodimo računa o svojim interesima", kazao je Dačić i istakao da Beograd insistira na primeni Briselskog sporazuma.

On je kazao da je Srbija svesna situacije i medjnarodnih uslova u kojima se nalazi, ali da Kosovo nije tema za političku trgovinu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije danas je u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje o tome da li je spremna da potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom kojim se Kosovu "daje stolica" u UN, izjavila da se neće ni uplašiti ni libiti da potpiše šta god treba da bi gradjani Srbije imali punu sigurnost, bezbednost i garanciju daljeg prosperiteta.

"Neću se lično plašiti da to uradim. To je moja odgovornost, to je moja obaveza koju sam preuzela ovim poslom", kazala je Ana Brnabić i upitala zašto toliko insistira na tome da mu kaže kakav će sporazum potpisati.

"Zašto insistirate na tome da ja vama kažem kakav ću ja to sporazum da potpišem? Šta vi mislite? Mi sada, dok pregovaramo o sporazumu o normalizaciji, vi insistirate da vam predsednik vlade kaže kakav sporazum hoće da potpiše? Pa čekajte, gde je tu diplomatija? Ako ja kažem vama kakav ću sporazum da potpišem, onda sam rekla svima šta će vlada Srbije da uradi. To se tako ne radi", kazala je Ana Brnabić.

Dačić o recipročnoj meri Vlade: Srbija reaguje jer je reciprocitet diplomatsko pravilo

Ministar Dačić je kazao da su recipročne mere koje je vlada Srbija donela prema Hrvatskoj uobičajena praksa u diplomatskom svetu.  "To je uobičajena praksa. Svuda se tako reaguje na takav način, recipročno", kazao je Dačić za N1.

Upitan kako će Srbija reagovati ukoliko Hrvatska povuče svog ambasadora na konsultacije, Dačić je kazao da će odgovoriti istom merom, odnosno recipročno.

"Mislim da to nije put kojim treba da idemo, ali ako neko već hoće, onda mi moramo recipročno da odgovorimo", kazao je on.

Dačić je dodao da se nada da će ipak prevladati razum i da će se nastaviti putem dobrosusedske saradnje, putem koji su zadali predsednici Hrvatske i Srbije, Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić.

"Sve što Srbija radi su iznudjeni potezi. Ne delimo preveliko zadovoljstvo zbog toga što radimo. Prinudjeni smo da reagujemo, čuvajući dostojanstvo Srbije, ali ako dodje do nekih daljih koraka spremni smo da recipročno odgovorimo", kazao je ministar.

"Tramp protera neke ruske diplomate onda oni recipročno odgovore. Uopšte nije bitno da li je neko u nečemu učestvovao. Reciprocitet je majka diplomatije", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da odustane onog trenutka kad Hrvatska ukine, kako kaže, besmislene mere prema ministru odbrane Aleksandru Vulinu.

"Ovo nije put kojim treba da idemo. Ali ako neko hoće da ide tim putem moramo reagovati recipročno", izjavio je Dačić i dodao da "misli da je mnogo bolje da se radi na traženju nekih zajedničkih interesa, nego besmislenih konflikta".

Vlade Srbije je na današnjoj sednici odlučila da ministru Krstičeviću zabrani ulazak u Srbiju kao recipročnu meru zbog odluke hrvatskih vlasti da zabrane ulazak ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu u tu zemlju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak