Dačić: Ne želimo takve odnose sa Hrvatskom

Mondo 27.04.2018 11:13
Dačić: Ne želimo takve odnose sa Hrvatskom


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je jutros da smatra da nema potrebe da Srbija i Hrvatska povlače svoje ambasadore na konsultacije."Mi ne želimo da se u ovom smeru razvijaju odnosi sa Hrvatskom", istakao je Dačić.
 
Podsetivši na spor koji je nastao između Srbije i Hrvatske nakon što je Hrvatska ministra odbrane Srbije proglasila nepoželjnom osobom, on je naglasio da su potezi Srbije nakon toga bili iznuđeni.
 
"Oni su izašli iz svih oblika i normi diplomatskog ophođenja jer su tu notu poslali na telefaks i mejl našoj ambasadi, što je inače neuoobicajen slučaj u diplomatiji, pa smo mi odgovorili na isti način. Ako žele da se na ovaj paradoksalan način razvijaju naši odnosi, mi smo spremni da reagujemo na recipročan način na svaku dalju meru", rekao je Dačić gostujući u dnevniku RTS-a.ačić je kazao da ako Hrvatska odluči da povuče svog ambasadora iz Srbije, Srbija će odgovoriti recipročnim merama, ali i naglasio da misli da "nema nikakvog razloga za tako nešto".

"Ali kad je u pitanju ministar Vulin, mi moramo da zaštitimo naše dostojanstvo", poručio je Dačić.

Dodaje da nije izvesno da će Hrvatska blokirati otvaranje poglavlja Srbije u junu.

"Nijedna zemlja nema razumevanja za ovakve odnose i Hrvatska ne može da računa ni na čiju podršku", objašnjava Dačić.

Kaže da postoji dosta problema iz prošlosti i da Hrvatska negira zločine koji su počinjeni nad Srbima.

"Mi ne možemo da očekujemo da EU reaguje protiv Hrvatske. Bojim se da je neizlečiva bolest kada se govori o srpskim problemima", konstatovao je Dačić.

Kaže da Srbija treba da nastavi sa svojom politikom i da se nama ne žuri više nego svima njima.

"EU je zainteresovana da ovaj region bude deo evropskih integracija i to bi bio njihov najveći uspeh", zaključio je Dačić.

Vlada Srbije odlučila je juče da hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević do daljeg nije dobrodošao u Srbiju.

Kontramere Srbije usledile su nakon zabrane dolaska srpskog ministra Aleksandra Vulina u Hrvatsku koji je najavio da će ići na komemoraciju u Jasenovac.


 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak