Susret za istoriju - Kim i Mun preskakali granicu

B92 27.04.2018 10:07
Susret za istoriju - Kim i Mun preskakali granicu


Kim Džong Un postao je prvi severnokorejski lider koji je kročio u Južnu Koreju od kako je poluostrvo podeljeno ratom iz 1953. godine.BBC piše da su se “u trenutku punom simbolike“ lider Severne i Južne Koreje Mun Džae In rukovali na granici.
 
Osim toga, oni ističu da se tokom njihovog susreta dogodio trenutak kada se "cela Severna Južna zaledila“ – dvojica lidera su se rukovala i to na obe strane granice demilitarizovane zone koja deli dve zemlje.
 
Građani su potom sa iznenađenjem gledali kako Kim Džong Un poziva južnokorejskog lidera da na trenutak kroči u Severnu Koreju, što je on i učinio, nakon čega su se zajedno vratili u Južnu Koreju, a sve vreme držeći se za ruke.
 
BBC ističe da je to očigledno bio momenat koji nije bio predviđen u inače veoma detaljno isplanirom susretu.
 
"Nova istorija počinje sada", rekao je lider Severne Koreje, a čak se i našalio rekavši "nadam se da ćete uživati u nudlama koje smo vam doneli".
 
Kim Džong Un i Mun Džae In susreli su se u u Panmundžon demilitarizovanoj zoni između dve zemlje koje su tehnički i dalje u ratu od te 1953. godine, nakon čega su imali privatni sastanak u Kući mira u kojoj je primirje potpisano.
 
Lider Severne Koreje je rekao da se spreman da poseti Južnu Koreju u svakom trenutku kad bude pozvan, kao i da mu "sve vreme srce bije kao ludo", dok je Mun rekao da ima mnogo lepših stvari koje želi da mu pokaže u svojoj predsedničkoj rezidenciji.
 
Mediji prenose i da je sto za kojim su Kim i Mun sedeli napravljen tako da ih razdvaja tačno 2.018 milimetara tokom razgovora iza zatvorenih vrata, a da je taj njihov sastanak trajao tačno 100 minuta.
 
Osim toga, AP ističe i da je nekoliko stotina južnokorejskih konzervativnih aktivista zapalilo dve papirne severnokorejske zastave sa likom Kima, njegovog oca i dede, tokom mitinga u blizini sela u kojem je samit.
 
Podsećamo, pre samo nekoliko meseci odnosi između dve Koreje bili su mnogo lošiji, a sada bi dve zemlje mogle da diskutuju o mirovnom sporazumu i nuklearnom naoružanju.
 
Građanski rat u Koreji iz 1953. godine završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega su Severna i Južna Koreja i tehnički i dalje u ratu.
 
Ovo je prvi samit dve strane posle više od 10 godina, a tek treći za 65 godina od kraja Korejskog rata.
 
Inače, u severnokorejskoj delegaciji je i Kimova sestra, Kim Jo Džong, koja je ove godine bila u Južnoj Koreji na otvaranju Zimskih olimpijskih igara, predsednik Severne Koreje Kim Jong Nam (čija je funkcija protokolarna), kao i bivši šef obaveštajne službe te zemlje Kim Jong Čol, glavni Kimov kadar zadužen za odnose sa Južnom Korejom.
 
Po završetku prve runde razgovora, kako je Im rekao, Kim i Mun će imati odvojene ručkove, a kako je ranije najavljeno severnokorejskom lideru biće serviran švajcarsko jelo od krompira, a južnokorejskom riba list.
 
Zatim će zajedno zasaditi drvo bora na liniji demarkacije koje treba da predstavlja simbol "mira i prosperiteta".
 
Oni će zajedno zaliti drvo sa vodom donetom iz reke Taedgong sa severa i reke Han sa juga, a posle toga će prošetati pred početak sledeće runde pregovora.
 
Po završetku pregovora, dvojica lidera će, kako se navodi, potpisati sporazum i izdati zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji i miru, kao i poboljšanju bilateralnih odnosa, naveli su južnokorejski zvaničnici.
 
Zatim će se uputiti na večeru gde će odgledati video snimak pod nazivom "Proleće jedinstva" (Spring of one).
 
Samit sa južnokorejskim predsednikom trebalo bi da bude uvertira za sastanak Kima i američkog predsednika Donalda Trampa krajem maja ili početkom juna što će, kako se ocenjuje, biti prvi susret aktuelnih lidera dve zemlje ikad.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak