Đilas: Ako ne napravimo savez, dajemo pravo Vučiću da radi šta je naumio

NoviMagazin 26.04.2018 10:37
Đilas: Ako ne napravimo savez, dajemo pravo Vučiću da radi šta je naumio


Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocenio je da se promena vlasti u zemlji može ostvariti samo ako se postigne zajedništvo demokratske nacionalne i demokratske građanske Srbije i da ukoliko opozicija ne napravi savez, ona zapravo daje pravo aktuelnom predsedniku Aleksandru Vučiću da radi šta je naumio."Najveću odgovornost za propadanje Srbije snosi vlast oličena u Aleksandru Vučiću. Ali, odgovornost snosi i opozicija... Ako ne napravimo Savez za Srbiju, dajemo pravo Vučiću da radi šta je naumio, a nema smisla žrtvovati jednu zemlju jednom čoveku samo zato što ne možemo da se dogovorimo", naveo je Đilas u autorskom tekstu za nedeljnik NIN.

U prvom obraćanju javnosti nakon što je koalicionim partnerima na proteklim beogradskim izborima dostavio pisani predlog za formiranje Saveza za Srbiju, koji Pokret slobodnih građana nije prihvatio, Đilas je ocenio da svi koji žele da Srbija bude demokratsko i uređeno društvo sada moraju biti zajedno, jer "provučićeva Srbija u isto vreme uništava pravnu državu, gazi po ljudskim pravima i slobodi medija i pođednako uništava i nacionalni i građanski deo Srbije".

"U opoziciji mora da prestane borba za zauzimanje pozicija ko će dobiti koju nahiju kad Vučić ode sa vlasti. Takvim odnosom samo produžavamo njegovu vladavinu... Savez za Srbiju će biti osnovan. U njemu će se, pre ili kasnije, naći svi kojima je Srbija iznad stranačkih i ličnih interesa i koji shvataju ozbiljnost trenutka u kome se nalazimo", naveo je Đilas.

Đilas je ocenio da se ljudi koji su na vlasti neće promeniti, sve i kada bi hteli, i da je zato rešenje da se promeni opozicija i da prihvati da nije potrebno da se promeni samo Vučić već i sistem koji "nam je Vučića i dao".

"Naši postupci i izjave treba da prestanu da budu motivisani željom da se drugoj opozicionoj stranci uzme jedan posto podrške od ukupno tri koje ima, već da se ukupan korpus opozicionih birača poveća prvo za jedan, pa za dva, pa za deset, dvadeset posto", dodao je Đilas.

On je upitao šta je problem da se napravi dogovor za Srbiju i da svi budu deo organizacije koja će biti iznad stalne predizborne koalicije, a ispod unitarne stranke.

"Zašto je problem da se udružimo u svakom mestu u Srbiji i da formiramo Savez za Srbiju kako na državnom tako i na lokalnim nivoima? Da svako sačuva svoj identitet, ali da uz pomoć udruženja građana i pojedinaca koji će se priključiti ojačamo i dođemo u situaciju da promenimo vlast. Ako je nekome važnije da mu stranka na lokalu ima dva posto više glasova nego da nam priđu Lokalni front u Kraljevu ili demonstranti u Požegi, njemu nije ni mesto u Savezu. Ja bih, kada bi nam prišli takvi ljudi, bio ponosan, a verujem da bi to osećanje imali i svi ostali", naveo je bivši predsednik Demokratske stranke i kandidat na predsedničkim izborima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak