Dačić: Recipročno - znači istom merom prema Hrvatskoj

Politika 26.04.2018 10:34
Dačić: Recipročno - znači istom merom prema Hrvatskoj


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da najava recipročnih mera prema Hrvatskoj zbog zabrane ulaska ministru Aleksandru Vulinu u tu zemlju, znači baš to, da će Srbija uzvratiti istom merom, ali nije mogao da precizira na koga će se to odnositi.„Znači upravo to što znači, recipročno znači da uzvraćamo istom merom. Sutra će vlada o tome raspravljati na sednici - ne znam na koga će se to odnositi”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara.

„Kada bi mi postupali logikom Hrvatske mali je broj svetskih lidera koji bi mogli da dođu u Srbiju šta su sve govorili o nama u prethodnih 20-30 godina. Ali Srbija nije takva”, rekao je Dačić, ali i dodao da Srbija mora da čuva svoje dostojanstvo i odgovori istom merom.

Na pitanje kako će ta odluka uticati na odnose sa Hrvatskom, Dačić je odgovorio kontra pitanjem, a kako će odluka Hrvatske uticati na te odnose, i dodao da Vulin nije ni planirao da ide u Hrvatsku.

„Mislim da bi bilo mnogo bolje da radimo na unapređenju odnosa nego da na ovakav način komplikujemo naše ionako komplikovane odnose”, rekao je Dačić.

Dačić: Članica EU protestuje zbog povlačenja priznanja KiM

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je dobio informaciju da ćejedna zemlja, članica EU i stalna članica SB UN, uputiti protest svakoj zemlji koja ubuduće bude povukla priznanje kosovske nezavisnosti.

Predstavnik te zemlje, kazao je Dačić ne precizirajući o kojoj članici EU je reč, rekao našoj misiji u Njujorku da je pristup Srbije, kada je reč o državama koje su priznale kosovsku nezavisnost, iritantan”.

„Dobio sam juče informaciju da je predstavnik jedne zemlje članice iz Evrope, stalne članice SB reklao našoj misiji u Njujorku da je iritantan pristup Srbije tome da neke zemlje povlače priznanje Kosova, da se to kosi sa njihovim stavom, da je to pitanje rešeno i da će ta zemlja uputiti protest svakoj zemlji koja povuče priznanje Kosova”, rekao je Dačić.

Ne očekuje se valjda od Srbije, konstatovao je Dačić, da radimo protiv sebe i pozvao da se ulože napori da se problemi reše i otkloni mogućnost da dolazi do takvih situacija.

„Kakve veze oni imaju sa tim ko će priznati, a ko neće. Pa kako se ne kosi sa interesima drugih kada neka zemlja priznaje Kosovo”, zapitao je šef srpske diplomatije.

Dačić: Trajno rešenje za Kosovo je „vin-vin” kombinacija

Trajno rešenje kosovskog pitanja je „vin-vin” kombinacija za Beograd, za Prištinu i za Evropsku uniju, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Govoreći na konferenciji „Nove perspektive za Zapadni Balkan” u organizacii Centra za međunarodne i bezbednosne poslove, a na temu pravno obavezujućeg sporazuma, Dačih je upitao postoji li neki sporazum koji nije pravno-obavezujći.

Kosovo je vekovni problem, rekao je Dačić i pručio da ono ne može da bude rešeno jednim sporazumom.

Dačić je objasnio da kada pitate evropskog komesara Johanesa Hana šta treba da bude u tom sporazumu, on kaže da ne zna.

Odgovor Hana je, kaže, da sporazum treba da sadrži ono što se „dve strae dogovore”.

„Mi hoćemo da se dogovoramo, ali nećemo da se dogovaramo po prinipu da je sve rešeno. Hoćemo da budemo aktivni. Naša ruka je pružena”, ponovio je Dačić.

Napomenuo je da su u Bundestagu analizirali njegovu izjavu da je pitanje hoće li EU postojati 2025. godine, ističući da on nije rekao ništa pežorativno, te da Srbija ne želi da se EU raspadne.

Kako je rekao, za 20 ili 50 godina EU ili UN možda neće postojati, ali će postojati Srbija i zato, dodao je, mora da se vodi računa kakve se olduke donose.

Kroz šalu je primetio i da će se EU ulaskom zapadnobalkanskih zemalja pre raspasti, te dodao"

„Cilj Srbije jeste da postane članica EU i da reši sve probleme pre nego uđe, mada neke druge članice to nisu učinila pre ulaska”.

Osvrnuo se na spor Grčke i Makedonije o imenu te bivše jugoslovenske republike, rekavši da je EU upozorila Srbiju da ne korsiti naziv Republika Makedonija.

„Makedonija protestuje kad mi upotrebimo izraz BJRM, a mi ne priotestujemo kad oni pričaju o Republici Kosovo. Dajte malo da se spustimo na zemlju. Nije valjda dozvoljeno da samo protiv Srbije neko radi”, rekao je Dačić.

Pošto je Dačić o Kosovu govorio van pripremljenog govora i oštrijim tonom, organizatori su ga pitali šta je istina pošto ima razlika, a Dačić je ogovorio:

„Ono je bilo diplomatski, a ovo je tačno”.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak