Malta: Ostrvo sunca, kulture i umetnosti

Novosti 25.04.2018 22:38
Malta: Ostrvo sunca, kulture i umetnosti


Republiku Maltu čine tri naseljena i dva nenaseljena ostrva, od kojih su najpoznatija – Malta, Gozo i KominoKroz istoriju su ga osvajali mnogi osvajači iz svih delova planete, a sada dozvolite da Malta osvoji Vas.
 
Republiku Maltu čine tri naseljena i dva nenaseljena ostrva, od kojih su najpoznatija – Malta, Gozo i Komino. Malta je ujedno i najgušće naseljeno ostrvo u Evropi. Duga i raznovrsna istorija i neobične prirodne lepote su ono što je prva asocijacija onima koji su imali priliku da posete Maltu.
 
Glavni grad, Valeta, dobio je ime po svom osnivaču vitezu Žanu dela Valeti. Samo jedna šetnja gradskim ulicama otkriće vam koliko je bogata prošlost iza glavnog grada, ali i same Republike Malte.
 
Malta je i pravi raj za ljubitelje nautičkih sportova. Na Malti se svakog septembra, u čast jedne čuvene pomorske bitke, u kojoj je naravno izvojevana pobeda, održava svetski poznata regata. Malta je poznata i po proizvodnji raznih, šarenih proizvoda od stakla, na čemu može da zahvali Feničanima, koji su na Maltu doneli ovaj zanat.

 
Najveće ribarsko mesto na Malti – Marsaxlokk, malo je selo gde se ručno proizvode razne vrste ribarskih čamaca koji su posebno atraktivni zbog boja i činjenice da se na pramcu svakog nalaze oči boga Horusa, čuvara moreplovaca, ribara i čamaca.
 
Pored turizma, ribarstvo je druga najrazvijenija i najvažnija privredna grana na Malti.
 
Šta je još interesantno na Malti, privlači turiste i ne treba propustiti?
 
Popajevo selo – naselje koje je nastalo za samo sedam meseci i to za potrebe snimanja filma o istoimenom junaku, 70-tih godina prošlog veka.

Triklotiti– pećine koje su ranije služile kao ratna skloništa, a danas se u njima uglavnom čuva stoka.
 
Mdina– grad stariji čak i od Valete sa savršenim utvrđenjem.

Ostrvo Gozo – drugo po veličini u Republici, a na samo tridesetak minuta vožnje feribotom od Valete. Po mnogo čemu drugačije, al ii slično Malti. Glavni grad Viktorija dobio je ime po čuvenoj engleskoj kraljici.
 
Čipka– čuvena kvalitetna čipka sa Malte. Njena izrada je jedan od najstarijih zanata na Malti.

 
Ukoliko smo vas zainteresovali, evo i gde i kad možete da obezbedite sebi upoznavanje sa Maltom i njenim čarima. Turistička Agencija 1 A Travel, od ove godine, u svojoj ponudi ima i ovu divnu destinaciju.

Preporuka nas vodi do hotela Mellieha Bay 4* koji se nalazi u blizini najveće peščane plaže na ostrvu, nudi uslugu polupansiona ili all inclusive koncept, a poseduje i dva bazena na otvorenom.
 
Nešto drugačiji, ali podjednako vredan preporuke, jeste i Plaza&Plaza Regency Hotel 5*, koji se nalazi na odličnoj lokaciji ukoliko je vaša želja da Maltu doživite u punom svetlu – i kao letovanje na predivnoj obali, i kao upoznavanje sa kulturom i istorijom jedne bogate zemlje, ali i kao odlično mesto za provod i izlaske. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak