Jeremić: Dogovoriće se opozicija, za stolom ozbiljni ljudi

N1 info 25.04.2018 12:09
Jeremić: Dogovoriće se opozicija, za stolom ozbiljni ljudi


Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da veruje da će opozicione stranke pronaći dogovor o zajedničkom nastupu jer ne postoje suštinske razlike u stavovima po pitanju toga šta je potrebno činiti. "Razlike postoje samo u formi, uveren sam da ćemo i tu postići dogovor", kazao je Jeremić u PressinguGovoreći o odluci Pokreta slobodnih građana da ne želi u opozicioni savez koji je predložio bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Jeremić je u Pressingu rekao je da ne bi to "dramatično posmatrao" i da nema sumnje da će doći do dogovora.

"Za stolom su ozbiljni ljudi, racionalni ljudi i ja verujem da ćemo na kraju doći do rešenja. Što se tiče Narodne stranke, mi nismo postavili nijedan ultimativan zahtev, imamo razumevanja za sve učesnike u tom dijalogu. Verujem da treba taj dijalog i proširiti, jer isključivo kroz zajednički nastup moguće je delegitimizovati ovu vlast i izboriti se za izborne uslove i, na kraju krajeva, i ponuditi jednu koherentnu političku alternativu ovom režimu koji nas dovodi do propadanja po svim kriterijumima", kazao je on i dodao da zajedničko delovanje opozicije očekuju i građani.

Jeremić je rekao da ne potcenjuje razlike između političkih aktera, i da postoje razlike i između Dveri i Narodne stranke, kao i između PSG i NS, ali da je potrebno pronaći zajednički imenilac u borbi protiv vlasti.

"Mislimo da bi zajednički imenitelj mogao da bude da naredna vlada ima dogovor da bude oročena na godinu dana i da ima zajednički set prioriteta, na kojima bi radili svi zajedno, da se dogovorimo šta ćemo da uradimo za godinu dana, a da budu na kraju održani fer izbori, pa bi onda PSG mogao da kandiduje ovakvu politiku, a Narodna stranka onakvu politku", kazao je on.

Jeremić je rekao da je potrebno povratiti slobodu institucija, slobodu medija i izražavanja, podržati domaću privredu koja je podređenom položaju u odnosu na strane investitore, i dodao da će njegova stranka kandidovati još neke teme, konkretno - pod hitno ukidanje privatnih izvršitelja.

"Siguran sam da ćemo se oko toga složiti, a oko tema oko kojih se ne slažemo, ostavićemo da se dogovaramo kasnije, po isteku tih godinu dana", kazao je.

Jeremić je izrazio nadu da će po pitanju zajedničkog nastupa u savezu razum preovladati. "Bićemo fleksibilni, trudićemo se da postignemo dogovor", dodao je on.

On je rekao i da je buduća saradnja Narodne stranke sa PSG neupitna i da će nastaviti blisko da sarađuju.

Govoreći o saradnji u skupštini grada Beograda, on je rekao da će ona biti "bliska i u potpunosti koordinisana".

Kako je objasnio, odluka NS da formira sopstveni odbornički klub u skupštini grada, nije doneta iz političkih već tehničkih razloga.

"Tako imate mnogo više vremena za diskutovanje, ali ta odluka nije sveto pismo, može biti promenjena... nećemo dovoditi u pitanje budućnost saveza zbog posebnog odborničkog kluba. Niko nije nerazuman. Za nas je presudna suština, da zajednički nastupimo i ispunimo očekivanja građana ove zemlje. Nastavićemo da apelujemo na sve aktere da ostave sujete po strani, da se ujedinimo jer drugačije ne možemo", kazao je.

On je rekao i da postoje različita mišljenja o tome kako učiniti zajedničko delovanje najefikasnijim, a da je ono što je izneo Dragan Đilas jedan predlog.

Šešelj i Hrtkovci - režirani cirkus

Govoreći odesnici na političkoj sceni Srbije, on je rekao da se Dveri ne mogu porediti sa SRS.

"Ono što je radio Vojislav Šešelj, to je sa one strane civilizacije i političke pristojnosti. Smatram da su Dveri drugačije, iako se ne slažem sa svim njihovim stavovima, niti sa metodologijom, ali kada je reč o desnici u Srbiji, ona je sticajem okolnosti danas prilično marginalizovana i identifikovana sa šovinizmom i evrofobijom. U normalnoj evropskoj zemlji ideje poput zaštite identiteta, tradicionalnih vrednosti, porodice - to su normalne ideje, njih zastupa i NS, to su ideje bliske evropskoj desnici, koje u normalnom društvu i treba da postoje", kazao je.

Jeremić je ocenio da su radikali i Šešelj marginalizovani, a da je ceo slučaj oko Hrtkovaca i najavljenog skupa "apsolutni režirani cirkus".

"Oni su marguinalizovani u smislu toga šta je njihov kapacitet da naprave delujući u politici autonomno, ali ne i u saglasnosti i dogovoru sa vlašću. Čvrsto sam uveren da se upravo to radi da bi se skrenula pažnja sa načina na koji se vodi regionalna politiku, i stvara se bura u čaši vode na banalan način, a koji šteti Srbiji“, dodao je Jeremić.

O Izveštaju EK: Počinje otvorenije da se govori o Srbiji

Govoreći o poslednjem izveštaju Evropske komisije, Jeremić je ocenio da je taj izveštaj možda i najkritičniji do sada.

"Jasno je rečeno da nema nikakvog napretka u oblasti solobode medija, a to je diplomatski način da se kaže da je ona jako ugrožena. Prvi put se korupcija na ekspilicitan način formiliše i pominje se da je Srbija došla na listu devet zemalja sveta za koje se zvanično sumnja da se u njoj pere novac koji se koristi za finansiranje terorizma. To je korak u odnosu na ono što smo imali ranije. Počinje otvorenije da se govori o Srbiji", zaključio je Jeremić.

Pogledajte snimak celog gostovanja:


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak