Zaboravljena lepota Mozambika

Luxlife 24.04.2018 15:42
Zaboravljena lepota Mozambika


Mozambik je egzotična destinacija koja nas mami svojim palmama, tradicijama, kulturom, vibracijom i svim prilikama za neverovatne avanture...Ova enigmatična i mistična zemlja jugoistočne Afrike neće se tako često naći na mapama svetskih putnika, ali onima koji se potrude da dođu do nje ponudiće svoje duge peščane plaže, tirkiznu i kristalno čistu vodu u kojoj ima bezbroj vrsta šarenih riba, dobro očuvane korale, udaljene arhipelage, lokacije za surfovanje i prilike za istraživanje okoline u jedrenjacima koji podsećaju na ono staro dobra.

Zaboravljena lepota Mozambika

Ako svemu ovome dodate arhitekturu kolonijalnog stila, vibrantni noćni život, fascinantni kulturalni miks i bogatu floru i faunu, lako ćete uvideti da je ovo mesto zapravo jedna vrsta raja za one koji su avanturistički nastrojeni i ponekad žele da odstupe od uobičajenih destinacija.

Zaboravljena lepota Mozambika

Nije tako lako otkriti sve atrakcije Mozambika, ali mi mislimo da ih upravo to čini interesantnim. Ako se zaputite prema ovom delu sveta, sa sobom ponesite strpljenje, adrenalin, snagu i osećaj za avanturu i uživajte u putovanju svog života.

Zaboravljena lepota Mozambika

Jedrenjaci koji tiho plove plitkim morem, starinske kolonijalne građevine na kojima možete primetiti elegantne tragove starenja usled tropskog vremena su samo neke od stvari na koje ćete naleteti tokom vaše posete Mozambiku, koji sam po sebi predstavlja mešavinu afričkih, portugalskih, svahili i francuskih ukusa, okružen svetlucavim vodama Indijskog okeana.

Mozambik je bio skoro pa zaboravljen i u potpunosti zapostavljen, sve dok 1991.godine nije bio prepoznat kao Svetsko nasleđe. Posećivali su ga samo oni ljubitelji istinskog afričkog safarija, koji su imali prilike da otkriju skupinu romantičnih zdanja koja su poznata pod imenom Stone Town. Južno od ovog lokaliteta, nalazi se Makuti grad, odnosno kolekcija kućica od trske u kojima stanuju lokalci.

Zaboravljena lepota Mozambika

Sa svojom arhitekturom u stilu Mediterana, smešten odmah nadomak vode sa širokim avenijama koje su oivičene drvećem, Maputo se sam po sebi nameće kao jedna od najatraktivnijih afričkih lokacija, u kojoj se nalazi izobilje hotela i restorana, kafea, umetničkih galerija i lokacija za noćni provod.

Maputo je takođe skuplji od bilo kog drugog lokaliteta u ovoj zemlji, a ako želite da razumete Mozambik, morate upoznati i istražiti ovaj grad.

Nakon Maputa, možete se zaputiti severno, prema Quirimbas arhipelagu, koji je sakriven poput piratskog blaga i svoje tajne otkriva samo najupornijima. Ovde možete videti Medjumbe koralne grebene ili antičko baobab drveće. Od 31 ostrva koliko sačinjava ovaj arhipelag, Ibo je najmisterioznije od svih.

Zaboravljena lepota Mozambika

Quirimbas će vam ponuditi izobilje prirodne lepote, koja je nešto poput svedoka istoriji ovog ostrva. Tu su bele peščane plaže načičkane elegantnim high-end odmaralištima, ali sa druge strane, ovde vas očekuje netaknuta priroda u kojoj ćete moći da uživate na svoj način.

Zaboravljena lepota Mozambika

Ako ste spremni da se donekle odreknete pogodnosti dvadeset prvog veka i otkrijete jedan sasvim novi svet, Mozambik je zahvaljujući svojoj fuziji kultura i očuvanosti prirode prava destinacija za vas.

Zaboravljena lepota MozambikaIzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak