Obavezno operite tek kupljenu odeću: Stručnjaci upozoravaju da se u njoj kriju mnoge opasnosti

Blic 23.04.2018 22:48
Obavezno operite tek kupljenu odeću: Stručnjaci upozoravaju da se u njoj kriju mnoge opasnosti


Kada kupite novu odeću, obavezno je operite pre nego što se njom pohvalite na poslu ili na važnom okupljanju društva. Stručnjaci kažu da za to postoje ozbiljni razlozi.Put od proizvodnje odeće do njenog kupca nije kratak, pa se na odeći mogu nataložiti i razmnožavati razne bakterije, gljivice vaši. Vaš omiljeni komad obiđe hale za proizvodnju tkanine, transport do tvornica i šivenja, velikih skladišta, pa sve do butika u kojima se raspakuje, sortira... Sve to, kaže, dr Donald Belsito, profesor dermatologije na Univerziteta "Kolumbija", ostavlja traga na odeći. A da ne pominjemo broj ljudi koji je proba pre vas u kabinama.

- Ne postoji način da pratite ko je tu odeću pre vas imao u svojim rukama ili na sebi. Video sam slučajeve vaši koje su na ljude prešle sa odeće koju su isprobavali u prodavnici, a postoje i zarazne bolesti koje se mogu tako preneti. Zato ne bih rizikovao stavljanjem nove neoprane odeće na sebe - kaže dr Belsito i dodaje da boje i smole formaldehida, pronađene na novim odevnim predmetima, mogu izazvati iritaciju kože, kao i alergijske reakcije.

Pranje odeće uvelike smanjuje verovatnost dobijanja osipa ili izloženosti kože raznim hemikalijama. Posebno treba pripaziti na odeću u kojoj se telo znoji jer se tad pore na koži šire, pa je hemikalijama omogućen lakši ulazak u kožu.

- Gotovo svaki konac ili obojena tkanina zahtevaju hemikalije kako bi ih bilo moguće pretvoriti u slatku suknju ili majicu. Nažalost, te hemikalije mogu imati nuspojave kao što su kontaktni dermatitis, crveni osip koji jako svrbi - kaže Lana Hodž, profesor predmeta u vezi sa proizvodnjom odeće. A zakoni o upotrebi dozvoljenih hemikalija u različitim delovima sveta su različiti. Tako je formaldehid u određenim količinam kancerogen, a pojavljuje se različito u određenim zemjama.

Veš, kupaći kostimi, sportska odeća jesu primarni, ali treba prati i druge nove odevne predmete.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak