Rahoj okrenuo Brisel naopačke zbog "države Kosovo"

B92 23.04.2018 21:28
Rahoj okrenuo Brisel naopačke zbog "države Kosovo"


Zajednička deklaracija koja bi trebalo da bude objavljena tokom samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji postala je problem posle intervencije zvaničnog Madrida.Iako, kako je preneo Tanjug, iz Sofije i Brisela tvrde da nije bilo veta španskog premijera Marijana Rahoja, odluka da potpisnici budu samo predstavnici zemalja članica, a ne kandidata i potencijalnih kandidata, uključujući i samoproglašenu državu Kosovo, znači da je španska vlast uspela u nameri da “izoluje Prištinu“.
 
Podsetimo, španski “Pais“ je preneo da je Španija stavila veto na predlog teksta zajedničke deklaracije, s ciljem da se ime i potpis Rahoja ne nađu u istom dokumentu i na istom nivou sa predstavnikom teritorije čiju državnost Španija nije priznala.
 
Takođe, pojavila se i informacija da je Rahoj spreman da napusti Sofiju i samit pre nego što počne sastanak na kome će prisustvovati najviši predstavnici Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, BiH, ali i Kosova.
 
Kosovsku nezavisnost ne priznaje pet članica EU, ali su Rumunija, Grčka, Kipar i Slovačka bile "spremne da prihvate zajednički tekst deklaracije, ukoliko se Španija ne pobuni".
 
U prilog tome da je Madrid reagovao, kako je i ranije bilo najavljeno, govore i navodi “Paisa“ da je španska diplomatija svoju odluku Briselu saopštila još prošlog četvrtka.
 
Portparolka stalnog predstavništva Bugarske pri EU Genoveva Červenakova je za Tanjug je takođe pomenula taj dan, istakavši da je Nacrt deklaracije odobrio i ambasador Španije pri EU, te da je na samim zemljama članicama da ga prihvate“.
 
U diplomatskim izvorima u Briselu navode da se, zbog protivljenja španskog premijera Marijana Rahoja da se njegov potpis nađe na Deklaraciji zajedno sa potpisom predstavnika Kosova, čiju nezavisnost Španija ne priznaje, došlo do kompromisnog rešenja da Deklaracija bude usvojena samo od 28 zemlja članica, a ne u formatu 28 + 6 partnera sa Zapadnog Balkana.
 
Bugarska zvaničnica je navela i da je tekst poslat zemljama Zapadnog Balkana “na konsultacije“, dok izvori Tanjuga navode da je tekst prosleđen “na uvid“.
 
Prema uvidu Tanjuga, u nacrtu sofijske Deklaracije ne pominju se "države" Zapadnog Balkana, već se govori o "partnerima", što se vidi kao još jedan korak u radi kompromisa sa zemljama EU koje ne podržavaju nezavisnost Kosova.
 
Kako je preneo Euraktiv, Rahoj je krajem marta na marginama Samita EU rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu, čija zemlja predsedava Uniji, da će "imati problema sa balkanskim samitom u Sofiji", kao i da je "zapretio da neće doći zbog Kosova".
 
Španija je u januaru dostavila pismo u obliku "non pejpera" pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kom "stopira" spominjanje Kosova u tom kontekstu, ali i odrednicu WB6, odnosno "balkanska šestorka" zbog toga što se njom Kosovo tretira kao država.
 
Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da nije izvesno da li će se Rahoj uopšte pojaviti u Sofiji, kao i da je on svoje učešće uslovio potpunom skrajnutošću predstavnika Kosova, kome na samitu, prema stavu Španije, ne bi trebalo da bude dozvoljeno da uzme reč niti da sedi za istim stolom sa ostalim liderima EU i Zapadnog Balkana.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak