Ljajić: Korak unazad u odnosima Srbije i Hrvatske

RTV 23.04.2018 11:11
Ljajić: Korak unazad u odnosima Srbije i Hrvatske


Odluka Hrvatske da srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin nije dobrodošao u tu zemlju je korak nazad u odnosima Srbije i Hrvatske, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i dodao da nema razloga da se odloži poseta predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović ukoliko je dogovorena.On je za TV Prva rekao da su nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu imali niz susreta ministara dve zemlje gde se razgovaralo o otvorenim pitanjima i unapređenju odnosa dve zemlje, ali da je incident u Skupštini Srbije prilikom posete članova Sabora, kao i to što Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku pokazuje da su odnosi dve zemlje ponovo ušli u "minus fazu".

"Naša je namera da odnose sa Zagrebom unapređujemo. Hrvatska je važan ekonomski partner Srbije i po prvi put smo ostvarili robnu razmenu koja premašuje milijardu evra i ima potencijala rasta", rekao je Ljajić.

Želimo nove turske investicije u Srbiju

Glavna tema razgovora tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Turskoj 7. maja biće nastavak političkog dijaloga, ali i privredne teme, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić koji će biti u srpskoj delegaciji sa predsednikom.

On je rekao da Srbija želi da poveća trgovinsku razmenu sa Turskom, da želi nove turske investitore u Srbiju, veći broj turskih turista koji su poslednje dve godine na prvom i drugom mestu po broju poseta u Srbiji.

"Verujem da će biti reči oko realizacije infrastrukturnih projekata o kojima se razgovaralo tokom posete Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji. Mislim na realizaciju projekta auto puta Beograd-Sarajevo", naglasio je Ljajić.

Na jesen dobijamo nove vlasnike Agrokora

Na jesen dobijamo nove vlasnike i novi menadžment Agrokora, otkrio je Ljajić i izrazio očekivanje da će to biti nastavak uspešnog poslovanja Agrokorovih firmi u Srbiji.

Ministar kaže da ga je na nedavno održanom sastanku potpredsednica hrvatske vlade informisala o koracima koji se preduzimaju u procesu restrukturiranja Agrokora.

"Sa poveriocima treba 10. jula da se potpiše nagodba, onda imaju dva meseca za žalbe tako da ćemo na jesen da dobijemo novi Agrikor sa novim menadžmentom i vlasnicima", naglasio je Ljajić.

On je podsetio da će novi vlasnici biti dve ruske banke, američki fondovi, hrvatske banke, dobavljači i da će na jesen znati tačna struktura.

"Mislim da će to znači nastavak uspešnog poslovanja Agrokorovih firmi u Srbiji. One posluju sada stabilno. Za nas je važno da se proces okonča", rekao je Ljajić i dodao da je za Srbiju važno da 11. 000 ljudi, koji trenutno rade u Agrokorovim firmama u Srbij, nastave da rade.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak