Radovan Karadžić ponovo pred sudom u Hagu

Mondo 23.04.2018 10:41
Radovan Karadžić ponovo pred sudom u Hagu


Žalbeni pretres u predmetu protiv prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića počeće danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, koji je nasledio Haški tribunal.Žalbeni pretres, koji će trajati dva dana, počeće uvodnom rečju predsedavajućeg sudije u tom predmetu Teodora Merona, nakon čega će Karadžić i tužilaštvo izneti usmene argumente o žalbi, saopšteno je iz Haga.

Radovan Karadžić uložio je u decembru 2016. godine žalbu Haškom tribunalu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora "zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH 1992-1995. godine".

Odbrana se nada da će uspeti da dokaže nepostojanje veze Karadžića sa dešavanjima u Srebrenici, što bi, kako ocenjuju, uticalo na visinu presude.

Član Karadžićevog tima odbrane advokat Goran Petronijević ističe za Srnu da će na ovom pretresu usmeno biti prezentovani stavovi odbrane i tužilaštva o međusobnim žalbama i odgovorima.

On je napomenuo da će posle ovog žalbenog pretresa uslediti samo statusne konferencije sve do izricanja konačne presude, što bi, prema predviđanjima odbrane, moglo uslediti do kraja godine.

Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak