Kvar u pogonu Rafinerije, 13 radnika tražilo pomoć lekara

RTV 23.04.2018 10:11
Kvar u pogonu Rafinerije, 13 radnika tražilo pomoć lekara


Prošlog četvrtka desio se kvar na jednom od postrojenja NIS-a u Rafineriji nafte u Pančevu, a 13 radnika, koji su u četvrtak i petak zatražili lekarsku pomoć zbog stomačnih problema, mučnine i glavobolje, dobro su i niko nije zadržan na lečenju, piše "Blic".U NIS-u za list kažu da još nema zvaničnog izveštaja, pre svega sa VMA, o eventualnim uzorcima koji su doveli do lošeg zdravstvenog stanja radnika.

"NIS u potpunosti sarađuje sa nadležnim organima, koji sprovode detaljnu istragu i utvrđuju sve činjenice", ističu u NIS-u.

Iz pančevčke bolnice kažu za "Blic" da niko od radnika nije zadržan na lečenju, a iz VMA poručuju da su radnici dobro.

"Bili su na pregledima, i svi su otpušteni. Novih slučajeva sa sličnim simptomima i iz istog mesta nije bilo", ističu na VMA, gde navode da radnici nisu otpušteni iz te ustanove sa dijagnozom trovanja.

Radnici su se osećali loše na svom radnom mestu, u postrojenju "Duboka prerada" u bloku 20 i 21 Rafinerije u Pančevu.

Jedna od pretpostavki je da su se radnici otrovali od sumpora jer su radili oko postrojenja gde se upravo ova materija proizvodi, tvrdi list.

Inspekcija je naložila NIS-u da ili uspostavi kompletan sistem rada na delu postrojenja, ili ga potpuno zatvori.

To za "Blic" potvrđuju i u pokrajinskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, čiji su inspektori u četvrtak i petak uveče ustanovili nedostatke u Rafineriji.

"I pre ovog događaja, još u utorak uveče, obavešteni smo da je jedan deo sistema u tehničkom kvaru i da ne radi. Za sada ne znamo da li to ima veze sa povređenim radnicima. Naš inspektor je u petak doneo nalog o hitnim merama, odnosno da se najkasnije u roku od pet dana, do četvrtka, uspostavi kompletan sistem rada ili, ako to nije moguće, da se to postrojenje potpuno zatvori", rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.

On je dodao da je naloženo postavljanje mobilnih uređaja u pravcu duvanja vetra kako bi se dobili tačniji rezultati o tome da li je došlo do prekoračenja emisije u vazduhu usled kvara sistema.

"Do danas nismo dobili nikakve alarmante podatke da postoji uzročno-posledična veza između kvara i mogućeg trovanja radnika", navodi Erceg, koji kaže da je reč o osetljivoj postrojenju.

Na teren je izašla i inspekcija Ministarstva rada, 18. i 19. aprila, a iz ministarstva kažu za "Blic" da je povod za odlazak bilo utvrđivanje uzroka događaja u Rafineriji nafte u Pančevu.

Radnici kojima je bilo loše nisu zaposleni u Rafineriji, već u firmi za građevinske radove "Elita-cop doo Beograd".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak