Vulin: HR pokušava da ućutka istinu, smeta im. SRB će reagovati

B92 22.04.2018 11:24
Vulin: HR pokušava da ućutka istinu, smeta im. SRB će reagovati


Povodom saopštenja hrvatskog MSP da do daljeg nije dobrodošao u Hrvatsku, ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da Zagrebu smeta to što Srbija govori istinu.Vulin je, govoreći o poruci iz Zagreba u Jutarnjem dnevniku RTS-a, poručio da je reč o pokušaju da se ućutka neko ko Hrvatskoj govori istinu.

"Najstrašnija istina o Jasenovcu jeste ne samo to što se dogodilo, već što sadašnja Hrvatska neće čak ni da se pokaje, neće da izrazi kajanje za ono što je uradila", istakao je Vulin.

Istakao je da on neće prestati da govori istinu, onakvu kakva ona jeste.

"Nemačka je to završila. Rekla je kajemo se za zločine iz Drugog svetskog rata, ne dolazi u Mathauzen da položi vence. Teško je otići u Jasenovac na grob poklane dece, a posle u Blajburg na grob koljača te dece. Nas boli svako ovo podsećanje, ali neko već jednom mora da kaže - Kajemo se, nećemo u Blajburg da pokažemo vence na grobove ustaša", poručio je Vulin.

Naveo je da nije ni planirao da ide u Jasenovac, gde komemoraciju održava hrvatska vlada.

"Zašto bih ja bio sa hrvatskom vladom? Ja sam hteo da budem sa svojim narodom u obnovljenoj crkvi u Mlaki... A, ne da budem sa hrvatskom vladom, gde nema ni Srba, ni Roma, ni Jevreja", rekao je Vulin.

Komentarisao je i to što Hrvati smatraju neprimerenom njegovu izjavu da o eventualnoj poseti Hrvatskoj može da odluči samo vrhovni komandant Vojske Srbije.

"Smetaju im i moje izjave i o Stepincu, i o Jasenovcu, smeta im što podsećam koliko su Srbi diskriminisani. Ovo je bio povod. Zanimljivo je da im nije smetalo da ja u istoj rečenici kažem - o tome mogu da odlučim ja ili vrhovni komandant vojske", naveo je Vulin.

Istakao je da je reč o proceduri, te da je ministar odbrane dužan da se, kada putuje, konsultuje sa vrhovnim komandantom koji mu daje ili ne daje dozvolu.

"Mislio sam da je u Evropi sloboda kretanja zagarantovana, da svako može da se kreće, ako nije počinio neko krivično delo. A, ovo je samo procedura koja se odnosi na sve. Ma smeta im Vučić, smeta im što je vrhovni komandant, smeta im što Srbija govori, što Srbi govore", istakao je ministar.

Dodaje da su mu zamerili i to što je rekao da je mržnja sa kojom Vučića čekaju u Zagrebu crna mrlja na obrazu Hrvatske, te podsetio da su srpskog predsednika tamo "dočekale ustaše koje su ga vređale na najbrutalniji način".

"Srbija će reagovati na ovu provokaciju i državnički, onako kako reaguje suverena, sigurna, stabilna država reaguje i to možete da očekujete u najskorije vreme", istakao je Vulin.

Upitan o budućnosti odnosa dve zemlje, Vulin je rekao da srpska strana uvek pokušava da odnosi budu dobri.

"To što je Vučić istrpeo nije hteo ni na koji način da istrpi Jandroković. Ovde on nije hteo da istrpi nikakvu provokaciju, kao da je čekao povod da odmah prekine posetu", dodao je ministar odbrane.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak