NASA lansira "lovca na planete"

Radio 021 21.04.2018 23:33
NASA lansira "lovca na planete"


Američka svemirska agencija NASA spremna je za lansiranje svog "lovca na planete", teleskopa TESS koji bi mogao da pronađe hiljade planeta izvan našeg solarnog sistema.Misija TESS će početi lansiranjem rakete "Falkon 9" iz Kejp Kanaverala na Floridi, te će pretražiti gotovo celo naše nebo u naredne dve godine. Posmatraće zvezde ne bi li detektovao tamne delove koji predstavljaju nebeska tela koja kruže oko njih.
 
TESS će napraviti katalog obližnjih svetlih zvezda i njihovih planeta koje će nastaviti da prate drugi teleskopi. Ključni od tih teleskopa biće teleskop "Džejms Veb", koji će biti lansiran 2020. godine. On će imati mogućnost analiziranja atmosfere svetova koje otkrije TESS, te će tražiti gasove koji su znaci postojanja života.
 
Takođe, TESS sledi korake Keplera, istorijski važnog svemirskog teleskopa lansiranog 2009. godine, koji je koristio "tranzitnu tehniku" za potvrđivanje više od 2.000 takozvanih egzoplaneta. Keplerova primarna misija je bila da posmatra mali deo svemira, a većina njegovih otkrića su jednostavno bila predaleko ili su bila pretamna da bi drugi teleskopi mogli da obave detaljnije analize.
 
Strategija teleskopa TESS će biti drugačija, a najvažnije je to što će posmatrati mnogo šire polje. On poseduje četiri kamere koje će mapirati svemir u segmentima, a svaki će posmatrati 27 dana pre nego što pređe na sledeću regiju.
 
Za 24 meseca TESS bi trebalo zabeleži oko 85 odsto našeg neba, odnosno 500.000 zvijezda od kojih će većina biti one koje su najbliže i najsjajnije na nebu. 
 
Naučnici očekuju pronalazak 2.000 do 3.000 planeta koje su manje od Jupitera, a većina će biti manja od Neptuna, onih stenovitih koje imaju potencijal za život. Naučnike interesuje da li one orbitiraju na onoj distanci od svoje zvezde domaćina, koja omogućava postojanje tekuće vode ključne za život.
 
Podatke teleskopa TESS će koristiti i projekat Evropske svemirske agencije (ESA) pod nazivom "Keops", teleskop koji će biti spreman za lansiranje do kraja godine. On će meriti veličinu planeta koje su već identifikovane. Ako se saznaju njihov radijus i masa, onda će moći da se govori o njihovoj gustoći i kompoziciji, odnosno da li su stenovite, da li imaju vodu, gasove i slično.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak