Vulinu zabranili ulazak u Hrvatsku

Mondo 21.04.2018 23:24
Vulinu zabranili ulazak u Hrvatsku


Nova poruka srpskom ministru Aleksandru Vulinu došla je iz hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova - "Niste dobrodošli u Hrvatsku".Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku.
 
"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske je notom koja je upućena Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu osudilo današnju izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u kojoj tvrdi da o njegovom dolasku u Hrvatsku može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je u noti podsetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Evropske unije i NATO, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.
 
"Spominjanje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Hrvatsku, je neprimeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske", piše u saopštenju.
 
Dodaje se da, nakon incidenta koji je 18. aprila u Narodnoj skupštini Srbije napravio lider radikala Vojislav Šešelj prilikom posete predsednika Hrvatskog Sabora, izjava Vulina predstavlja dodatnu provokaciju "koja sigurno ne doprinosi razvoju dobrosusedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja". 

"Zbog gore citirane izjave ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin do daljeg nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku"
, piše u saopštenju.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije danas da Vulin nije dobrodošao na komemoraciju u Jasenovac zbog njegovih "ranijih neprihvatljivih izjava".

Nakon Plenkovićeve izjave oglasio se i Aleksandar Vulin koji je rekao da će istina o tom logoru će ostati neupitna, došao on u Jasenovac ili ne.

On je upitao odakle uopšte ministrima hrvatske Vlade ideja da bi on došao u Jasenovac u vreme kada hrvatska Vlada polaže vence u Jasenovcu.

"Naravno da na taj dan ja ne bih bio u Jasenovcu. Da li ću doći u Mlaku, u obnovljenu srpsku crkvu, tamo gde se nalaze Srbi, tamo gde se nalaze potomci žrtava Jasenavca, odlučiću ja i o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri", istakao je Vulin.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak