Nema načina za kažnjavanje Šešelja, Srbija spremna na dijalog sa Hrvatskom

RTV 21.04.2018 13:47
Nema načina za kažnjavanje Šešelja, Srbija spremna na dijalog sa Hrvatskom


Predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je danas da nema načina da kazni poslanika radikala Vojislava Šešelja za nešto što je radio ispred parlamenta niti, kako je rekla, ima neki dokaz za to. Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da situacija u vezi "slučaja Šešelj " iz dana u dan postaje sve bizarnija i da ona ne zna šta Srbija više može da uradi s tim u vezi, te poručila da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Hrvatskom.Istakla je da treba osuditi svako nasilje, i fizičko i verbalno, jer je to jedan primitivizam.

"Zaista mi je žao što je došlo do prekida razgovora. (sa hrvatskom parlamentarnom delegacijom). U jednoj vrlo lepoj prijateljskoj atmosferi sam razgovarala sa predsednikom hrvatskog Sabora, (Gordanom) Jadrokovićem. Nastavili smo u tako dobrom duhu, da želimo da sarađujemo i da rešavamo pitanja koja su u interesu oba naroda", rekla je Gojković gostujući na TV Pinku.

Komentarišući incident koji je u srpskom parlamentu izazvao Šešelj tokom boravka hrvatske parlamentarne delegacije kada je, kako je saopšteno iz SRS, gazio hrvatsku zastavu i verbalno vređao članove delegacije, Gojković kaže da je od interesa obe zemlje da rešavamo zajednička pitanja koje imamo.

Ona je ukazala da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prekinuo posetu Zagrebu februara ove godine, kada ga je na Markovom trgu, dok je prelazio iz zgrade vlade u zgradu Sabora, zaskočio poslanik HDZ Mirolju Bulj, a ni taj poslanik, podsetila je, nije kažnjen.

"Da vidimo na koji način su oni sankcionisali ponašanje poslanika Sabora i kako onda kao primer da uzmemo i da isto to uradi i Srbija", kaže Gojković.

Predsednica parlamenta je rekla da bi Bulj i nju izvređao kada bi otišla u Sabor, a poziv za posetu će, kazala je, naravno prihvatiti, ako je neko bude pozvao.

Ispričala je da je istog dana pozvala predsednica vlade, Ana Brnabić, jer je mislila da može da joj opiše taj incident.

"Nisam znala da opišem incident, nisam mogla jer nisam bila tu", kaže Gojković.

Objasnila je da po Poslovniku ne može da kazni Šešelja, da sankcioniše nešto što se desilo ispred zgrade parlamenta i za šta nema ni snimka, ni bilo kakvog traga.

"Kako da ga kaznim. Nisam bila tu, nisu bili tu ni moji gosti. Nijedna novina, niko nije fotografisao ni mobilnim telefonom", dodaje ona.

Navela je da su joj članovi delegacije Hrvatskog sabora rekli da ih je Šešelj uvredio i opsovao.

"Šta se dešavalo ispred (parlamenta) imam neka svedočenja da je pokušavao da otme zastavu, služba obezbeđenja mu to nije dozvolila. Onda je postament pao i u tom trenutku kažu da je on pokušavao da zgazi zastavu. Verovatno je uspeo i da je zgazi", kaže Gojković.

Ispričala je da je obezbeđenje, kada je Šešelj potom ušao u parlament, napravilo živi zid ispred sledeće zastave Srbije i Hrvatske i profesionalno ih zaštitio.

Objasnila je da kamera ne može da potpuno obuhvati deo ispred skupštine zbog mrtvog ugla, te da nema traga da je Šešelj gazio hrvatsku zastavu kako sam tvrdi.

"Svi visoki zvaničnici Srbije su osudili incident koji se desio. Niko ne sme da psuje, a kamoli da gazi zastavu jedne države. Uvek smo bili dobri domaćini i to je nešto što je nedopustivo", kaže Gojković.

Navela da joj je žao što je hrvatska delegacija prekinula posetu jer su, dodaje, razgovori bili konstruktivni i u prijateljskoj atmosferi.

"Iskreno smo osudili ovaj incident. Bilo kakvu i naznaku gaženja zastava, simbola, obeležja suverene države u Srbiji ne sme da se dešava. Nadam se iskreno da će ovaj incident pasti u zaborav i da će državni i nacionalni interesi dve države prevladati i da ćemo nastaviti da razgovaramo", rekla Gojković.

Posle sastanaka sa hrvatskom delegacijom i izjava na konferenciji za novinare, Gojković kaže da je poseta nastavljena u radnoj atmosferi na radnom ručku, te da je tada neko iz hrvatske delegacije poslao saopštenje SRS Vojislava Šešelja sa navodima o gaženju hrvatske zastave, nakon čega su se razišli.

"Onda sam dobila poruku da hrvatska delegacija ipak želi da prekinu državnu posetu. Smatram da treba da nastavimo dalje, da razgovaramo i rešavamo otvorena pitanja koja imamo", navodi Gojković .

Pozdravila je to što je istog dana nije odustalo i što je ipak otvorena Hrvatska privredna komora u Beogradu i istakla da će odnosi Srbije i Hrvatske biti bolji što bude više ekonomskog povezivanja.

Povodom pojedinih zahteva da se Šešelju oduzme mandat zbog presude Haškog tribunala kojom je osuđen na 10 godina zatvora, Gojković kaže da neće da komentariše presude suda

"Da li oduzeti nekome mandat ili ne, bojim se da Aleksandra Jerkov i drugi poslanici neće moći neće ovoga puta da imaju uspeh", kaže Gojković, te dodala da , ako je neko odslužio i izdržao kaznu kao što piše u presudi, on nastavlja dalje sa svojim životom jer u presudi nema oduzimanja nekih građanskih prava. Tim pitanjem treba da se pozabave pravnici", dodaje ona.

Brnabić: Spremni smo da nastavimo dijalog sa Hrvatskom

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da situacija u vezi "slučaja Šešelj " iz dana u dan postaje sve bizarnija i da ona ne zna šta Srbija više može da uradi s tim u vezi, te poručila da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Hrvatskom.

Premijerka je izrazila nadu da će uskoro hrvatski parlamentarci odlučiti da ipak dođu i tu posetu završe.

"Srbija je tu za razgovor i za svaku vrstu gostoprimstva. Ja im stojim na raspolaganju, da nastavimo gde smo stali", rekla je ona i izrazila zadovoljstvo što je posle tog događaja u Skupštini otvoreno predstavništvo Hrvatske privredne komore u Beogradu..

Odgovarajući na pitanje šta Srbija može da učini da bi Hrvatska bila zadovoljna, Brnabić je rekla:

"Nemam predstavu šta više možemo da uradimo. Ne znam. Meni situacija iz dana u dan postaje sve bizarnija".

Premijerka je napomenula da sad stižu, kako je kazala, gotovo neverovatne informacije da Hrvatska delegacija nije ništa videla, ništa nije čula.

Podsetila je da je sastanak delegacije srpske skupštine i hrvatskih parlamentaraca bio "fantastičan, jako pozitivan na kojem su dogovorene značajne stvari".

A onda je, kaže, odjednom došla ta odluka da prekinu posetu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak