Lajpcig - grad raskošnih baroknih građevina

Novosti 19.04.2018 20:47
Lajpcig - grad raskošnih baroknih građevina


Na samo sat vremena vozom od Drezdena nalazi se Lajpcig, grad raskošnih baroknih građevina i zgrada iz socijalističkog perioda, poznat po mnogobrojnim umetnicima koji su u njemu živeli i stvaraliNa samo sat vremena vozom od Drezdena nalazi se Lajpcig, grad raskošnih baroknih građevina i zgrada iz socijalističkog perioda, poznat po mnogobrojnim umetnicima koji su u njemu živeli i stvarali, među kojima su bili i Gete, Bah, Mendelson, Vagner, kao i po Martinu Luteru, osnivaču hrišćanske protestantske crkve u Nemačkoj.

"Kolektiv" i "Telegraf"

Inače, Lajpcig je jedan od najpoželjnijih gradova za život u Nemačkoj, ima najveći priliv stanovnika, jer mnogi žele da žive u ovom ekološki čistom i uređenom gradu. Ovde je najbolji noćni provod u istočnoj Nemačkoj, a na glasu su restorani koji prizivaju nostalgiju za komunističkim načinom života - "ostalgy" (ost na nemačkom znači istočni) kako je ovde nazivaju. "Kolektiv" i "Telegraf" su među najposećenijim i najpoznatijim restoranima u kojima morate obavezno da rezervišete mesto, ako želite da probate neki od ovdašnjih specijaliteta, poput kobasica sa kari sosom ili sa pire krompirom i slatko-kiselim kupusom ribancem koje zalivate gutljajima čuvenog nemačkog piva "gose". Na kraju, obavezno se zasladite kolačom od marcipana ili sa jabukama i suvim grožđem. Pažnju privlači i retro enterijer sa stolovima, rasparenim stolicama, lampama sa kitnjastim abažurima... Lajpcig nazivaju i Hajpcig, zbog velikog broja hipstera, kojih najviše ima u Plagvicu, zapadnom delu grada u kojoj su nekadašnje fabričke hale pretvorene u umetničke galerije, klubove i restorane.

Svi su veoma ljubazni i rado će vam pomoći da se snađete, mlađi stanovnici odlično govore engleski, a stariji ruski. Hrana je jeftinija nego kod nas, a posebno su na ceni veganska hrana i veganski proizvodi.

Ulični performansi muzičara, plesača i glumaca daju poseban šarm gradu. Na prostranom gradskom trgu Avgustusplac nalaze se zgrada Opere i Koncertna hala Gevandahus, a u njihovoj neposrednoj blizini je Univerzitet, nekadašnja crkva u kojoj je pevao univerzitetski hor, srušena u Drugom svetskom ratu, pa zatim rekonstruisana.

Blizu nje je i najviša zgrada u Lajpcigu, građena u obliku otvorene knjige, iz doba komunizma, na čijem se vrhu nalazi vidikovac sa restoranom.

Gradski trg

Zgrada u obliku knjige

U ovom gradu je i Nacionalna biblioteka u kojoj se nalaze sve knjige koje su ikada izdate u Nemačkoj, zatim najveća železnička stanica u Evropi, a glavni trg Marktplac krasi raskošna zgrada stare gradske većnice. Obavezno posetite Spomenik Bici naroda, najviši memorijalni spomenik u Evropi, podgnut u čast savezničke pobede nad Napoleonom 1813. godine.

Poprečne ulice kriju pravo kulturno blago, Crkvu Svetog Tomasa u kojoj je sahranjen Bah, blizu koje je i njegova muzička škola. Tu su i crkva Nikolaj iz koje su u jesen 1989. godine, uoči pada Berlinskog zida, krenule "mirne demonstracije" protiv komunističkog režima. U znak sećanja na taj događaj, zid hotela "Mariot" oslikan je živopisnim muralom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak