Šešelj: Desilo se, a i da nije - solidan je efekat

RTV 19.04.2018 20:19
Šešelj: Desilo se, a i da nije - solidan je efekat


Lider SRS Vojislav Šešelj, dan posle incidenta sa hrvatskom zastavom u Skupštini Srbije, obratio se novinarima i rekao da će i dalje "pljuvati, gaziti i paliti zastavu hrvatske ustaške države", ali je glavna tema pres konferencije bila da li se to zaista i dogodilo, jer niko od novinara to nije video."E, ovo je prava zavera. Ja hoću novi sudski postupak, a vi kažete nije se desilo. Ne znam šta da vam dogovorim. Zašto bih izmislio? Da li mi baš svi novinari ne veruju? Ima li neko da veruje?", pitao je Šešelj.

Pošto novinari nisu odgovorili, Šešelj je zaključio:

"Niko? E, ovo je je prava novinarska zavera danas. Moraćemo ponovo", rekao je Šešelj.

"Zaista je neverovatno da vi sumnjate da se događaj desio, ali desio se, a čak i da se nije desio, efekat je sasvim solidan", dodao je lider radikala.

On je naveo da je skupštinsko obezbeđenje videlo da se to dogodilo, te da su se radikali "rvali sa njima".

"Članovi delegacije su čuli kad sam im opsovao majku. Prvo sam rekao da sam im zgazio hrvatsku ustašku zastavu i onda sam im opsovao svima majku ustašku. A šta vi hoćete da kažete, da smo se izmislili, a budale nasele? Pa, to bi bilo izvanredno da je tako, ali nismo izmislili", rekao je Šešelj.

On je pozvao novinare da pitaju ministra unutrašnjih poslova da li ima snimak sa ulaza u skupštinu.

Prethodno je naveo da "srpske patriote i časni Srbi podržavaju ono što su Filip Stojanović i on uradili pred Narodnom skupštinom" i primetio da se posle toga "digla i kuka i motika", te da su reagovali i predsednik Srbije, premijerka i predsednica Narodne skupštine.

"Kaže predsednik - ne može se izvrgavati ruglu zastava nijedne suverene zemlje. E, može, jer pod tom zastavom je izvršena agresija na Republiku Srpsku krajinu. 200.000 Srba je proterano, a nekoliko hiljada civila pobijeno i pod tom zastavom ustaški režim je proterao više od 300.000 Srba", rekao je on.

Šešelj je rekao da je SRS ponosna na svoj veliki miting od 6. maja 1992. godine i najavio da će ponovo u "srpskim Hrtkovcima" održati miting na Đurđevdan.

On je dodao da je skup uredno prijavljen, da će imati redarsku službu i da će to biti miran politički skup nazivajući ga "đurđevdanskim radikalskim urankom".

"Kao što je miran skup bio i 1992. godine, jer ni tada nije bilo incidenata. Nema razloga za zabranu", rekao je Šešelj na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Na pitanje da li očekuje da će mu posle presude u Hagu biti oduzet mandat u parlamentu, Šešelj je rekao da za to ne vidi razloga, jer je on tu kaznu već odslužio, te da se to na njega ne odnosi.

EK: Nepoštovanje demokratskih institucija

Portparol Evropske komisije Karlos Marin kaže da incident koji je lider radikala Vojislav Šešelj napravio u Narodnoj skupštini Srbije, a koji je bio usmeren protiv delegacije Hrvatske, ne pripada demokratskim institucijama.

U pitanju je nepoštovanje predstavnika demokratskih institucija, građana i svih onih koji rade na dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i pomirenju”, izjavio je Martin

On nije odgovorio na pitanje hrvatskih novinara o stavu Evropske komisije prema činjenici da je osuđeni ratni zločinac član nacionalnog parlamenta zemlje koja je lider u evrointegracijama.

Karlos Martin je naglasio da u izveštaju Evropske komisije o Srbiji stoji da se situacija u oblasti slobode izražavanja u zemlji nije promenila i da je to i dalje predmet za zabrinutost.

Očekujemo da se unapredi okruženje kada je reč o vladavini prava u zemlji, izjavio je Martin.

Riječki advokat podneo krivičnu prijavu protiv Šešelja

Riječki advokat Dalibor Vidović podneo je danas Županijskom državnom tužilaštvu u Rijeci krivičnu prijavu protiv Vojislava Šešelja, kojom ga tereti da je u Beogradu gažem hrvatske zastave i vređanjem poslanika počinio krivično delo povrede ugleda Hrvatske.

Vidović kaže da krivičnu prijavu ne bi podnosio da je Šešelj ili bilo ko drugi krivično delo počinio na hrvatskoj teritoriji, jer bi, kako kaže, državno tužilaštvo u tom slučaju verovatno samo reagovalo.

Ovom krivičnom prijavom hteo sam da upozorim na činjenicu da su se u konkretnom slučaju stekli svi uslovi za primenu krivičnog zakonodavstva RH, što je izuzetak u odnosu na opšte pravilo da svaka država u pravilu krivično procesuira krivična dela počinjena na svojoj teritoriji (teritorijalno načelo krivičnog progona", tvrdi ovaj riječki advokat.

Vidović je krivičnu prijavu na osnovu saznanja dobijenih iz medija, piše riječki Novi list.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak