Vučić: Jasno je da o Kosovu razgovaramo sa SAD a ne sa Prištinom

Politika 17.04.2018 15:21
Vučić: Jasno je da o Kosovu razgovaramo sa SAD a ne sa Prištinom


Nisu nama protivnici, ni sagovornici u kosovskom pitanju Albanci, već oni koji su stvarali tu državu i koji su nam otimali tu teritoriju, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.On je za Pink tv rekao da je jasno da mi o Kosovu razgovaramo sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i još nekim zemaljama Evropske unije. Vučić je rekao da Priština, kako smo čuli i od Ramuša Haradinaja, nema svoju spoljnu politiku, jer je, za njih, vodi SAD.

Predsednik Vučić kaže da je sada jasno da mi o kosovskom pitanju zapravo razgovaramo sa SAD, a ne sa vlastima u Prištini, te da u tom smislu ostaje pitanje možemo li mi da sagledamo našu ulogu u narednih 10, 15, 20 godina. Upitan čekaju li nas teški trenuci, poručio je da su teski trenuci stalno pred nama.

„Svakako ova godina neće biti laka, postojaće velika želja da se kosovski čvor reši, a da li to možemo, jer imamo nas u Srbiji i s druge strane prištinske vlasti i imamo Amerikance, za koje Haradinaj sam kaže da oni vode njihovu spoljnu politiku”, naveo je Vučić, te primetio: „Pa, oni kao država ne postoje”.

Kako kaže, kad sami priznate da jedan od stubova državnosti ne posedujete, vi ne postojite kao država, a, s druge strane, dodao je, kad god nesto kažu Tači ili Haradinaj, treba da smo svesni da je to rekao i smislio neko drugi od njihovih pokrovitelja u svetu.

„Ako nemate jadan od stubova spoljne politike, ne znam šta onda tražite od drugih... Tako da mi ovde imamo pre svega razgovore sa SAD, Velikom Britanijom i nekim drugim zemljama koje dramaitčno različito doživljavaju Kosovo”, rekao je Vučić.

On je takođe podsetio da je nezavisnost Kosova proglašena 2008, da je Srbija nespretnim pitanjem pred Međunarodnim sudom pravde tome dala legitimitet i da ne razume primedbe kritičara koji navodno strahuju od toga da će on predati teritoriju Kosova i Metohije.

Politika je, kaže, takva da obe strane uvek moraju da budu krive, da se i jedni i drugi drže za uzde, a pogotovo da Srbi uvek budu za nešto krivi. „Kad god oni nekog izubijaju iz Srbije, oni uvek pozivaju obe strane na uzdržanost. To je njihov jezik, to smo naučili, jer oni podržavaju Prištinu”, rekao je on.

Vučić je rekao i da „nije bio trenutak da se Haradinaj obraća u srpskim medijima”, ali je dodao i da on „ne uređuje medije po Srbiji”. On je, primećuje, u prištinskim medijima „zabranjen”, a a Haradinaj može da govori za srpske medije, jer se, ističe, mi ne plašimo toga što će se čuti šta kosovski premijer ima da kaže.

Značaj podrške Nemačke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku, sedi „na svojoj stolici”, ali i da se varaju oni koji misle da je moguće razvijati bilo šta na evrospkom kontinentu bez podrške Nemačke, sa kojom imamo dobre odnose. Vučić je, gostujući na televiziji Pink, kazao da je Nemačka, pored Francuske i Italije, sigurno najjača i najvažnija zemlja EU.

„Mislim da imamo dobre odnose sa Nemačkom, ali imamo i određene razlike, koje se tiču pre svega stava prema Kosovu i i Metohji. Nemačka je glavni spoljnotrgovinski partner, nemačke kompanije otvrile su najvsise radnih mesta u Srbiji”, podsetio je on.

Na konstataciju da su neki, pred njegov put u Berlin, tvrdili da će tamo biti suočen sa zahtevima i uslovima, Vučić je odgovorio da bi, kada bi slušao sve što neko govori, odavno prestao da se bavi svojim poslom.

„Već četiri godine slušam priče da Srbija neće moći da se igra, da sedi na dve stolice, a sto puta sam rekao da imamo samo jednu stolicu, srpsku i takvu politiku vodimo. Zbog takve politike se ne stidimo, popravili smo imidž i primaju nas s poštovanjem”, podvukao je on.

Vučić je poručio da se ne može govoriti loše o ovoj zemlji ako nemačka kancelarka Angela Merkel prima njenog predsednika, drugi put za samo mesec dana, na takav način, uz počasti i poštovanje. 

Nisam spavao uoči sastanka sa Angelom Merkel

Zapadni zvaničnici me poštuju, jer se ne dodvoravam i vodim autenticnu srpsku politiku, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da Srbija nije velika sila, te da mora da razgovara sa svima.

On se osvrnuo na optužbe protivnika da „glumi žrtvu”, jer „ne spava i ne jede” na sastancima sa zvaničnicima, rekavši da ne ide na razgovore da bi ručao, već da bi se borio za interese Srbije.

„Borim se da iskoristim svaki trenutak za Srbiju, a ne da jedem šniclu. Nisam mučenik, ali naravno da imam tremu, jer je ne predstavljam sebe već celu državu. Uoči sastanka sa Angelom Merkel nisam spavao, jer sam odgovoran čovek”, rekao je Vučić za Pink. On je naveo da nemačka kancelarka vidi koliko je on zabrinut i da ga razume.

„Nisam se smejao od kada se dogodilo ovo sa Đurićem. Ne mogu da se smejem, jer znam koliko smo blizu bili opšteg sukoba, to je bilo pitanje napada na sever KiM”, rekao je Vučić i podvukao da se plaši za srpski narod koji živi na KiM.

Kako kaže, zahvalan je narodu koji prepoznaje „prevare spolja i iznutra” i poklanja mu poverenje. „Mogućnost kompromisa sa Albancima zaustavile su jedna ili dve svetske sile i sada imam kompletnu sliku ko se upleo da se to zaustavi”, rekao je Vučić.

Visoka je cena pogrešne politike koja je vođena

Visoka je cena izgubljenih ratova i pogrešne politike koja je vođena, rekao je predsednik Aleksandar Vučić odgovarajući na kritike iz opozicije, koje, kaže, ntiti su konzistentne, niti argumentovane.

„Čujem da neki kažu da bih dao teritoriju za fabrike! Pa šta ste vi uradili? Za vaše vreme Kosovo je proglasilo nezavisnost. Hoćete da ne platimo cenu?”, zapitao je Vučić.

Primetio je da mu čas prebacuju što je razgovarao s Putinom, posle što je reazgovarao s Merkel, te da je jasno da ne znaju šta hoće, nbiti imaju stav, osim da njega kritikuju, i to kao da smo, kaže, mi neka velika zemlja pa ne moramo da imamo partnere i sagovornike.

„Hoćemo nove fabrike i imamo fabrike, za razliku od vremena kada su prodavane i uništavane. Bez fabrika nema ničega. A koju terioriju dajemo? Onu koju su 2008. proglasili kao nezavisnu, a za koju se danas neprekidno borimo”, ističe predsednik. 

U Srbiji rade radnici iz Makedonije i Republike Srpske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će javni dug Srbije do kraja godine pasti na 52 odsto, što je jedan od manjih u Evropi. Vučić je, gostujući na televiziji Pink, ukazao da je prošle godine naša zemlja ostvarila 2,6 milijardi evra investicija bez značajnih privatizacija.

„Ostale zemlje regiona, uključujući i Hrvatsku, zajedno nisu imale toliko stranih investicija. To nije palo s neba, već je neko morao da radi vredno, da bi investitori prepoznali dobar ambijent”, objasnio je on.

Vučić je ukazao i da je smanjena nezaposlensot na 12 do 13 odsto. Međutim rekao je da se suočavamo sa nedostatkom radne snage. Kao primer naveo je obilazak radova na Beogradu na vodi, gde je video, kako je preneo, ljude koji ne govore dobro srpski, a kada je pitao odakle su ispostavilo se da su Albanci iz Makeodnije, a sada su tamo radnici iz RS.

Isto tako prilikom obilaska radova na autoputu video je da rade Albanci iz Makedonije, jer nemamo dovoljno radnika više. „Kada to kažete Srbima oni kažu 'ma jeste'“, dodao je on. Rekao je da nije od onih koji teraju narod da ide glavom kroz zid, da će on da ide glavom kroz zid ako treba, ali narod ne, i da ih ne vodi u ratove.

„Mi imamo problema ko će da ostane u Srbiji. Mi smo nacija u opadanju. Namerno sam izbegao sintagmu da smo narod u nestajanju. Nekada nismo imali ni Beograd, ali smo uvek uspevali da očuvamo nacionalno biće i korpus. Mi polako nestajemo. Zvaćemo se nekakvim Hazarima, i biće u redu“; kritikovao je on.

Izgradićemo fontane u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je njegov san uređena zemlja i da ima nameru da uradi sve što može da Srbiju spase iz provalije u koju su je bacili Đilas, Jeremić, Janković, Tadić i ostali. „I spasavam je polako, ali sigurno, dok drugi spas traže u deterdžentu u fontanama”, primetio je za Pink televiziju.

Gostujući na televiziji Pink rekao je da je čuo i u Trebinju, gde su mu rekli da su pročitali na društvenim mrežama ili nekim novinama da „nijedan Aleksandar nije preživeo, da je svaki koji je upravljao Srbijom smaknut”.

„Što se tiče samoubilačkih namera imam nameru da uradim sve što mogu da Srbiju spasem. Izgradiću nove fontane, u Beogrdu će biti 54 novih, u Nišu novih deset, u Novom Sadu novih 12. Polako ćemo naša mesta da ulapšavamo, fabrike da gradimo”, poručio je on vezano za pisanje pojedinih medija da je bolestan i da ima samoubilačke namere.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak