Novi pritisak zapada: Udar na neutralnost Srbije

Novosti 17.04.2018 15:13
Novi pritisak zapada: Udar na neutralnost Srbije


Posle rata u Siriji i sukoba s Rusijom, Zapad priprema novi paket pritisaka na našu državu i rukovodstvo da bi izabrali stranuPOSLE raketnih udara u Siriji i direktnom konfrontacijom s Rusijom, Zapad je spreman da pojača i pritiske na Srbiju, u okviru geostrateškog nadmudrivanja sa Kremljom.

U tom cilju, kako prenose naši izvori, nije isključeno da zapadni centri moći pripreme novi paket ucena na Beograd oko pitanja Kosova i Metohije, Republike Srpske i naših veza s Moskvom, kako bi nas primorali da u globalnom sudaru izaberemo stranu i polako napustimo politiku neutralnosti.

Kako saznajemo u diplomatskim izvorima, ova očekivanja biće pojačana narednih nedelja, pogotovo kroz proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom EU. Nije isključeno ni da se iz Brisela narednih dana Beogradu isporuči i konkretan zahtev da se priključi nekoj od rezolucija ili odluka Unije u vezi sa Sirijom.

Takođe, jačaće pritisci i da Beograd, kao garant Dejtonskog sporazuma, pokuša da umiri i "disciplinuje" Milorada Dodika, ali se najžešće ucene očekuju kada je reč o odbijanju Srbije da se priključi sankcijama uvedenim Moskvi.

Rusija, s druge strane, insistira na partnerskim vezama, odnosno na tome da ostanemo neutralni, a to je u ponedeljak predsedniku Aleksandru Vučiću u Beogradu preneo i Sergej Nariškin, šef ruske Spoljne obaveštajne službe.

Sa Andrićevog venca je saopšteno da se razgovaralo o bezbednosnoj situaciji na Balkanu, u Evropi i svetu. Iz ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) poručeno je da su obe strane ocenile da je neophodno poštovanje međunarodnog prava u rešavanju regionalnih sukoba i naglasile stav Rusije i Srbije o neophodnosti da sve članice UN bez izuzetka dosledno poštuju Povelju UN.

Vučić i Nariškin, koji se u ponedeljak sastao i s patrijarhom Irinejom, istakli su i neophodnost saradnje SVR i srpske BIA u borbi protiv međunarodnog terorizma i novih pretnji i izazova.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić ne krije da očekuje pritiske iz EU na Srbiju da promeni stav u odnosu na Rusiju, ali on takvu mogućnost - odbacuje:

- Mi prema prijateljima ne možemo da se ophodimo na takav način. To ne bi bilo u skladu s nacionalnim i državnim interesima. Ne bi bilo ni moralno ni politički ispravno da Srbija s jedne strane traži podršku zemalja u vezi s Kosovom, a da se s druge pridružuje restriktivnim merama i sankcijama protiv njih.

Ovakve pozicije Srbije u ponedeljak je potvrdio i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović:

- Zahvaljujući Vučiću, država ne uvodi sankcije Rusiji, jer on ima političku snagu da može da odluči tako nešto, svestan svega što je posledica nečega takvog, i ne pada nam na pamet da priznamo nezavisnost KiM.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je očigledno da slede veliki i pompezni pritisci Zapada na Srbiju, ali smatra da oni neće imati veliki "domet":

- I oni su svesni toga da ne mogu da traže od nas da skočimo u ambis. Pokušaće da nas "lome" oko Kosova, Srpske i tražiće da se distanciramo od Rusije. Srbija treba da zadrži model neutralne spoljne politike i da se na ove pretnje ne osvrće previše.

Sa držanjem sadašnjeg kursa kao jedine ispravne i moguće politike slaže se i profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić:

- Pozicija koju je zauzeo Vučić je najbolja opcija. Treba se držati podjednako blizu i podjednako daleko od obe strane. Samo tako možemo da sačuvamo mir i bezbednost.


VUČIĆ: REŠENjE ZA KiM NE DONOSI PONIŽENjE

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić rekao je u ponedeljak da je siguran da rešenje za Kosovo neće biti bezbolno, ali da mu je cilj da građani Srbije njime ne budu poniženi.

- Ako zaista želite rešenje onda morate najpre da pobedite na referendumu u svojoj zemlji. Nije mi cilj da nešto kažem da bih zadovoljio nekoga na Zapadu - rekao je Vučić, i dodao da će s kojim god predlogom da izađemo, on biti dočekan na nož, kako u Evropi i svetu, tako i u Srbiji.

Vučić je kazao i da nije siguran da će krajem aprila ponuditi svoje rešenje, ali da garantuje da će vredno raditi da do njega dođe.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak