Makron: Zapad imao pun legitimitet da interveniše u Siriji

NoviMagazin 17.04.2018 10:55
Makron: Zapad imao pun legitimitet da interveniše u Siriji


Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je večeras da su zajednički vazdušni udari SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji predstavljali "osvetu, a ne čin rata", pošto su saveznici dobili dokaz da je vlast sirijskog predsednika Bašara el Asada upotrebila hemijsko oružje protiv svog naroda.U uživo prenošenom obraćanju, Makron je rekao da su zapadni saveznici imali "pun međunarodni legitimitet da intervenišu" u Siriji pošto su ti napadi povezani s primenom međunarodnog humanitarnog prava, navodi Asošiejted pres.

On je kazao da je Zapad bio primoran da interveniše bez odobrenja Ujedinjenih nacija zbog "konstantne blokade Rusa" u Savetu bezbednosti i dodao da su Rusi zbog te blokade "saučesnici" u upotrebi hemijskog oružja.

Predsednik Francuske je ocenio da su udari bili uspešni, da je "operacija perfektno izvedena" i da su svi projektili pogodili mete.

Dodao je da sirijski režim i Rusi "tvrde da nije bilo žrtava na njihovoj strani" i da je upravo takav ishod bio ono što su tri zapadne sile želele da postignu.

Makron je rekao da Francuska želi da pokrene diplomatsku inicijativu oko Sirije u kojoj bi učestvovale zapadne sile, Rusija i Turska.

"Pripremamo političko rešenje (za Siriju)", naveo je.

On je rekao da francuska diplomatija može da razgovara s Iranom, Rusijom i Turskom, na jednoj strani, i sa SAD, na drugoj.

"Pre deset dana predsednik (SAD Donald) Tramp želeo je da se povuče iz Sirije. Mi smo ga ubedili da ostane", kazao je Makron.

SAD, Francuska i Velika Britanija izveli su u subotu rano ujutru vazdušne udare na tri objekta s hemijskim oružjem u Siriji kako bi kaznili sirijsku vlast zbog navodne upotrebe hemijskog oružja u napadu na grad Dumu kod Damaska 7. aprila.

Turska se ograđuje od Makronovih izjava: Nismo ni na čijoj strani

Turska je saopštila danas da nije na strani ni jedne sile po pitanju Sirije nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da je zajednička akcija Vašingtona, Londona i Pariza podelila Ankaru i Moskvu.

"Turska politika u Siriji nije da bude sa nekim niti da bude protiv nekoga. Naša politika je jasna, radi se o tome da smo na strani prava i onoga sto je ispravno", rekao je portparol turske vlade Bekir Bozdag, javili su turski mediji.

Bozdag je istakao da je Turska protiv "podrške režimu" (u Siriji) zemalja poput Rusije, ali i protiv "podrške terorističkim organizacijama", uključujući tu kurdsku miliciju koju podržavaju Vašington i druge zapadne zemlje u borbi protiv ID.

Jelisejska palata saopštila je sinoć da Makron želi da "intenzivira" konsultacije sa Turskom u cilju političkog rešenja u Siriji.

Makron je zahvalio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na podršcu zajedičkoj vojnoj akciji u ciljeve režima u Siriji.

Zapadne zemlje optužile su režim sirijskog predsednika Bašara el Asada da je 7. aprila u Dumi sproveo napad hemijskim oružjem.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak