Atak na Siriju podelio EU

Novosti 16.04.2018 23:30
Atak na Siriju podelio EU


Sirija i Rusija teme sednice Saveta ministara Evropske unije koji je u ponedeljak održan u LuksemburguBOMBARDOVANjE Sirije prouzrokovalo je u ponedeljak podele među šefovima diplomatija EU u odnosu prema Rusiji. Šefovi diplomatija su bili daleko od jedinstva po ovom pitanju, a saglasnost su našli u činjenici da svi osuđuju hemijske napade.

U zaključcima sa sastanka se, između ostalog, ističe da sirijski režim snosi veliku odgovornost za katastrofalnu humanitarnu situaciju i patnju sirijskog naroda. Šefovi diplomatija su oštro osudili, kako se ističe, kontinuirano i ponovljeno korišćenje hemijskog oružja od strane režima u Siriji, uključujući i najnoviji napad u Dumi, što su okarakterisali kao kršenje međunarodnog prava.

- Od prošle godine, sirijski režim, koji podržavaju Rusija i Iran, intenzivirao je vojne operacije bez obzira na civilne žrtve - stoji u zaključcima.

- Bez Rusije je nemoguće rešiti konflikt - poručio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas dolazeći na sastanak u Luksemburgu.

NEMA KONSENZUSA

CILj Evropske unije je bio da ostane ujedinjena, pa su se birale one reči koje će sve zadovoljiti, da se neka od prestonica ne bi razlikovala u zvaničnom stavu od drugih, kada je reč o odnosima prema Moskvi. A da se odnos razlikuje, pokazuje i to što su posle afere "Skripalj" neke zemlje proterale ruske diplomate, dok druge nisu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak