Nove mogućnosti uz 5G tehnologiju u Srbiji

RTS 16.04.2018 23:03
Nove mogućnosti uz 5G tehnologiju u Srbiji


U Srbiji je predstavljena 5G tehnologija – mobilna mreža koja otvara potpuno nove mogućnosti ne samo za mobilne operatere i privatne korisnike, već i za privredu.Neke od mogućnosti 5G tehnologija jesu i primena u utovaru, prevozu i istovaru robe, gde se sve te automatizovane radnje izmeštaju u oblak (cloud), tako da je jedan centralni sistem dovoljan za upravljanje hiljadama robota.

„Samim tim robot je jeftiniji i lakši za implementaciju i to će dovesti do masovne proizvodnje i masovne upotrebe. Dakle ovo nije daleka budućnost, ovo je, maltene, sadašnjost“, objašnjava Filip Belčić, inženjer tehnološke strategije „Telekom Srbija“.

Mreža 5G omogućava i prenošenje veština na daljinu. To je omogućeno senzorskom rukavicom, koja snima svaki pokret ruke, a može se koristiti u umetnosti ili u hirurgiji.

Operacije na daljinu mogu se pokazati studentima i na taj način se hiljade ljudi širom sveta može obučiti raznim hirurškim veštinama.

„Sve ove stvari mogu sa izuzetno velikom pouzdanošću se preneti pomoću 5G mreže: vizuelni, taktilni i zvučni efekat je prenosiv u realnom vremenu i sa velikom pouzdanošću, što je najbitnije“, kaže Milutin Davidović, inženjer integrisanih informaciono-računarskih sistema.

Pomoću te mreže uređaji na stablima biljaka obaveštavaće poljoprivrednika o nedostatku vode ili minerala, a pametne narukvice pokazivaće krvnu sliku onog ko je nosi.

Do kraja godine 90 odsto stanovništva moći će da koristi postojeću 4G mrežu, a telekomunikacioni operateri biće spremni za uvođenje 5G mreže u sledećoj godini.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak