Za tri dana dve žene ubijene, više povređeno

Mondo 16.04.2018 14:41
Za tri dana dve žene ubijene, više povređeno


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković apelovala je danas na sve nadležne da u potpunosti primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kao i sve druge raspoložive mere.Ona je to učinila pošto su u poslednja tri dana ubijene dve žene, a nekoliko fizički povređeno.

Poverenica je saopštila da se primenom Zakona i posebnih mera mora zaustaviti trend porast nasilja nad ženama.

Poručila je i da partnersko i nasilje u porodici nije nečija lična stvar, već važno društveno i državno pitanje.

Međutim, to ne uključuje zloupotrebu informacija iz privatnog života žrtve u medijima, unižavanje ljudskog dostojanstva i kršenje Kodeksa novinara Srbije.

"Prethodnih dana svedoci smo nedopustivog i senzacionalističkog izveštavanja o pevačici Nataši Bekvalac, a u prilog tome govore i brojni komentari u pojedinim medijima i na društvenim mrežama koji relativizuju zločin iznošenjem informacija koje nisu od interesa za javnost i koje štete kako žrtvi, tako i njenoj porodici", navela je Janković.

Poverenica posebno naglašava da se mora promeniti diskriminatorni odnos i partijarhalni stav da je žena vlasništvo muškarca, iz koga proizlaze različiti oblici nasilja.

"Da bi se ova promena zaista desila, potrebno je da se svi zajedno borimo za razbijanje rodnih stereotipa, a u tom poslu mediji imaju izuzetno važnu ulogu", navela je još jednom apelovala na medije da prilikom izveštavaja o nasilju u porodičnim i partnerskim odnosima poštuju profesionalne i etičke standarde.

To, navela je, uključuje i poštovanje privatnosti i dostojanstva žrtve, njihove dece i porodice, bez obzira da li se radi o javnoj ličnosti ili bilo kom drugom građaninu ove zemlje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak