Makron: Napadi na Siriju nisu ratni čin, već odmazda

RTS 16.04.2018 09:19
Makron: Napadi na Siriju nisu ratni čin, već odmazda


Predsednik Francuske Emanuel Makron kaže da je napad SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju odmazda, nakon što su zapadne zemlje došle do dokaza da je vlada Bašara el Asada koristila hemijsko oružje na sirijskom narodu, a ne čin rata.Makron ocenuje da je postojao potpuni "međunarodni legitimitet" da se interveniše u Siriji, jer je napad imao za cilj da podrži međunarodno pravo, prenosi AP.
 
Kako kaže, Zapad je bio prisiljen da deluje bez eksplicitne dozvole Ujedinjenih nacija, zbog konstantnih blokada koje pravi Rusija u Savetu bezbednosti.
 
Napad tri saveznika na postrojenja sa takvim oružjem predstavlja reakciju međunarodne zajednice, a izveden je perfektno, veoma precizno, kaže Makron.
 
"Pre deset dana predsednik Tramp je rekao da Sjedinjene Države treba da se povuku iz Sirije. Ubedili smo ga da je neophodno da tamo ostane dugoročno. Takođe smo ga ubedili da je neophodno da udare ograničimo na lokacije sa hemijskim oružjem", ističe francuski predsednik.
 
Makron kaže da sledećeg meseca putuje u Moskvu. Na novinarsko pitanje da li su Rusi saučesnici režimu u Siriji, odgovara: "Naravno da su saučesnici".
 
"To sam rekao i Vladimiru Putinu kada smo razgovarali, iako oni direktno nisu koristili hlor, ali su metodično onesposobljavali međunarodnu zajednicu da deluje putem diplomatskih kanala i zaustavi upotrebu hemijskog oružja", smatra Makron.
 
Rusija ponavlja da je hemijsko oružje u Siriji uništeno što je potvrdila i Organizacija za njegovu zabranu. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u intervjuu za televiziju Rusija 1, kaže da su otrovne supstance koristili ekstremisti i da je sirijska vojska u mnogim gradovima i selima pronašla skladišta sa hemikalijama.
 
Cilj budućih antiruskih sankcija koje Amerika planira da uvede Moskvi jeste da se Rusija kazni jer je "globalni igrač". Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će eventualni dalji napadi na Siriju svet uvesti u haos.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak