Predsednički izbori u Crnoj Gori

RTS 15.04.2018 15:51
Predsednički izbori u Crnoj Gori


Treći put od sticanja nezavisnosti, Crna Gora bira predsednika. Građani odlučuju između sedam kandidata, među kojima je ponovo i Milo Đukanović. Prvi put u istoriji Crne Gore kandidovala se i jedna žena, Draginja Vuksanović iz SDP-a. Prema podacima Ipsosa, do 13.00 glasalo je 33 odsto birača, a prema Centru za monitoring i istraživanje izlaznost je 32,8 odsto. 
 
Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, do 13 časova je, prema podacima Ipsosa, glasalo 33 odsto birača, a prema podacima Centra za monitoring i istraživanje 32,8 odsto. Izlaznost je oko sedam odsto manja nego na parlamentarnim izborima 2016. godine.
 
Prvi na listi je kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, drugi Mladen Bojanić, kandidat Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.
 
Kandidat stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač je na trećem mestu, a slede Vasilije Miličković, predstavnik Grupe birača "Građanska akcija" i Partije penzionera, invalida i restitucije i Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije.
 
Na šestom mestu izborne liste je kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.  
 
Đukanović i njegov DPS su uvereni u pobedu u prvom krugu, a pokriće za optimizam im daju i istraživanja sprovedena u kampanji, koja su pokazala da Milo Đukanović ima podršku više od 55 odsto biračkog tela.
 
Uprkos najavama da će se povući iz politike, što je činio u nekoliko navrata, Đukanović je za DPS i većinu građana Crne Gore neprikosnoveni nacionalni lider, koji će, ako ponovo bude izabran za predsednika, ući u treću deceniju na vlasti.
 
Đukanović je, inače, u šest mandata bio premijer i u jednom mandatu predsednik Crne Gore.
 
Crnogorska opozicija je duboko podeljena na prosrpsku i prorusku, a ni nakon dugih pregovora nije uspela da se ujedini oko jednog predsedničkog kandidata.
 
Prema anketi crnogorskog javnog servisa, novi šef države bi trebalo da ima autoritet, obraz, da je pravedan, nezavisan i da mu je država prioritet, da ima stav i da je moralan.
 
Izlaznost od 60 do 65 odsto bila bi povoljna po Đukanovića, da pobedi u prvom krugu, smatraju analitičari dodajući da bi izlaznost od 70 odsto i preko povećala šanse da bude drugog kruga.
 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak