PISA testiranje počinje u ponedeljak

Radio 021 14.04.2018 23:58
PISA testiranje počinje u ponedeljak


Međunarodno PISA testiranje za sve petnaestogodišnjake u Srbiji počinje 16. aprila i trajaće do početka juna.Osim jezičke, matematičke i naučne pismenosti testiraće se i finansijska pismenost, testiranje će se sprovesti u 222 škole, a biće obuhvaćeno oko 8.000 učenika prve godine srednje škole i mali broj osmaka.
 
Novina ovog ciklusa je da se testiranje obavlja elektronski - papir i olovka su potpuno zamenjeni računarom.
 
Rezultati će biti zvanično objavljeni u decembru 2019. godine, a objaviće ih OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) za svih 80 zemalja koje učestvuju u istraživanju.
 
Poslednje PISA testiranje u Srbiji sprovedeno je 2012. godine i pokazalo je da učenici u Srbiji ne znaju da primene naučeno gradivo i da je njihovo funkcionalno znanje ispod OECD proseka.
 
Srbija nije učestvovala na poslednjem PISA testiranju održanom 2015. godine jer nisu bila obezbeđena sredstva za to i obavljene tehničke pripreme.
 
PISA testiranje prvi put je organizovano u Srbiji 2003. godine, a broj zemalja koje učestvuju na testiranju stalno se povećava. Na tom međunarodnom istraživanju, koje se održava svake treće godine, najbolje rezultate godinama su imali đaci iz Singapura i sa Tajlanda, a među evropskim zemljama Finska.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak