Tramp: Misija ispunjena! Rezultat nije mogao biti bolji

Politika 14.04.2018 23:50
Tramp: Misija ispunjena! Rezultat nije mogao biti bolji


Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da su noćašnji vazdušni napadi SAD, Francuske i Velike Britanije u Siriji „savršeno izvedeni”. Tramp je na Tviteru zahvalio Francuskoj i Velikoj Britaniji na njihovoj „mudrosti i snazi njihove vojske”.„Rezultati nisu mogli da budu bolji. Misija je izvršena”, napisao je američki predsednik i dodao da je veoma ponosan na vojsku SAD. SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su noćas vazdušne napade u Siriji posle nedavnog napada u Dumi u kojem su, kako tvrde zapadne zemlje, sirijske snage koristile hemijsko oružje. (Beta)

Trampova poruka ista kao Bušova 2003. godine

Vašington - Američki predsednik Donald Tramp, koji je nakon vazdušnih napada na Siriju poručio da je „misija ispunjena”, upotrebio je isti politički slogan kao i onaj koji se 2003. godine nalazio na transparentu u Kaliforniji, gde je tadašnji predsednik SAD Džordž Buš objavio da su borbene operacije u Iraku završene.

„Godine 2003, tadašnji predsednik Džordž Buš govorio je ispod slogana 'Misija ispunjena', kada je otišao na nošač aviona u Kaliforniji kako bi proglasio da su velike borbene operacije u Iraku završene, samo šest dana nakon invazije”, primećuje AP.

Buš je oštro kritikovan zbog te izjave, jer je rat potrajao još mnogo godina, podseća američka agencija. Tramp je prethodno napisao na svom nalogu na Tviteru da je napad na Siriju „savršeno izveden” i da je „misija ispunjena”. (Tanjug)

Tramp: Naredio sam napad, Rusija nije ispunila obećanje

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp naredio je noćas vazdušne napade na Siriju, posle čega je počela zajednicka vojna akcija SAD, Velike Britanije i Francuske.

„Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada”, rekao je Tramp u obraćanju naciji sinoć po američkom vremenu.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao „snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja”.

„Zajednički odgovor SAD, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku”, kazao je američki predsednik i naveo da će vojna akcija trajati sve do trenutaka kada „sirijski režim prestane da koristi hemijsko oružje”.

Tramp je ponovio da je u sirijskom gradu Dumi izvršen napad hemijskim oružjem i kritikovao je Rusiju i Iran zbog podrške sirijskom režimu i predsedniku Bašaru el Asadu.

Prema njegovim rečima, 2013. predsednik Rusije Vladimir Putin je obećao svetu da će garantovati eliminaciju hemijskog oružja Sirije.

„Asadov nedavni napad, i današnji odgovor, direktan su rezultat neispunjenog obećanja Rusije. Rusija mora da odluči da li će nastaviti tim mračnim putem, ili će se pridružiti civilizovanim nacijama kao snaga stabilnosti i mira. Nadam se da ćemo se jednog dana složiti sa Rusijom, možda čak i Iranom, a možda i ne”, rekao je predsednik SAD.

Neposredno posle Trampovog govora, oko tri sata posle ponoći po srednjoevropskom vremenu, u Damasku su se oglasile sirene koje oglašavaju početak vazdušne opasnosti, a nedugo zatim su se čule i prve detonacije.

Agencije su javile da je u sirijskoj prestonici pogoden naučni centar koji se u poslednje vreme često povezivao sa razvojem hemijskog naoružanja.

Protivvazdušna odbrana je ispalila projektile a sirijska država televizija je javila da je oboreno 13 raketa iznad Damaska.

Mej: Ograničeni i ciljani udari, cilj nije promena vlasti

LONDON – Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je noćas da je dala naređenje britanskim snagama da izvedu precizne raketne udare na Siriju kako bi se uništilo njihovo hemijsko oružje, ističući da vojna akcija nije imala alternativu.

Mej je navela da se raketni udari izvode tako da na minimum budu svedeni bilo kakvi civilni gubici i da to nije pokušaj promene sirijske vlade, javio je Rojters.

„Ovde se ne radi o intervenciji u građanskom ratu. Nije reč o promeni režima”, kazala je ona.

Mejn je navela da se Britania priključila SAD i Francuskoj u napadu koji je opisala kao „ograničen i ciljan”, nakon što su obaveštajni podaci ukazali da je vlada Bašara al Asada odgovorna za napad hemijskim oružjem u Dumi.

Britansko ministarstvo odbrane je navelo da početne indicije govore da su precizna upotreba oružja i detaljno planiranje kao rezultat dali uspešan napad.

Mej je dodala da su Britanija i njihovi saveznici koristili sva diplomatska sredstva da zaustave upotrebu hemijskog oružja, ali da su bili ometani više puta, citirajući ruski veto na nezavisnu istragu o napadu u Dumi u Savetu bezbednosti UN ove sedmice.

Makron: Naredio sam napad jer je pređena crvena linija

PARIZ– Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je da je napade na Siriju naredio jer su desetine muškaraca, žena i dece „masakrirani hemijskim oružjem za šta je nesumnjivo odgovorna sirijska vlada”, istakavši da je „pređena crvena linija koju je Francuska postavila u maju 2017. godine”.

„U subotu 7. aprila 2018, u Dumi su desetine muškaraca, žena i dece masakrirani hemijskim oružjem čime je u potpunosti prekršeno međunarodno pravo kao i rezolucije Saveta bezbednosti UN”, navodi se u noćašnjem saopštenju.

Predsednik je, kako se obrazlaže, zbog toga naložio francuskim oružanim snagama da noćas intervenišu, u okviru međunarodne operacije u koaliciji sa SAD i Britanijom, usmerene protiv „tajnog hemijskog arsenala sirijske vlade”.

„Naš odgoovr je bio ograničen na kapacitete sirijskog režima koje omogućuju proizvodnju i upotrebu hemijskog oružja”, ističe se u saopštenju.

To saopštenje je Jelisejska palata prosledila francuskim medijima rano jutro u 03.26 sati, a njime je najavljeno učesčhe Francuske u udarima u Siriji sa SAD i Britanijom.

„Figaro” navodi da je šef francuske države protekle noći pratio operacije iz krizne sale u prisustvu ministarke odbrane Florans Parli i vojnih zvaničnika.

Merkel podržala udare SAD, Francuske i Velike Britanije

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas podržala vazdušne udare SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju kao „neophodnu i adekvatnu” akciju, kako bi se Sirija upozorila da ne koristi ponovo hemijsko naoružanje.

„Mi podržavamo činjenicu da su naši američki, britanski i francuski saveznici na taj način preuzeli odgovornost kao stalne članice Saveta bezbednosti UN”, rekla je Merkel, prenosi Rojters.

Ona je ranije ove nedelje rekla da Nemačka neće učestvovati u vojnoj akciji protiv Sirije.

Ne očekuju se novi udari, Pentagon procenjuje štetu u Siriji

BEJRUT, VAŠINGTON, MOSKVA – Sudeći prema izveštajima zapadnih medija, noćašnji udari snaga SAD, Fracuske i Velike Britanije, za sada, neće biti ponovljeni, a reakcije Moskve se očekuju uvođenjem kontrasankcija.

Procenjuje se da noćašnji napad na Siriju neće imati neki efekat, jer nijedno važnije postrojenje nije pogođeno, javio je dopisnik CNN iz Bejruta.

SAD tvrdi da su svi projektili bili precizno usmereni, da su neki preusmereni, da nema žrtava, već samo povređenih i da materijalnan šteta nije velika.

Sirijci, pak, tvrde da su svi projektili presretnuti.

Najvažnijim se smatra to što su Rusi blagovremeno upozoreni, kao i to da ruskog odgovora nije bilo.

CNN javlja i da nebo nad Sirijom štite njihov avioni.

S druge strane, navodi se, Pentagon vrši procenu štete u Siriji s obzirom na to da je, kako kažu, ovo bio dvostruko jači udar od prošlogodišnjeg u aprilu, kada su gađani sirijski vojni objekti.

„Ovo je bila šira operacija protiv Asadovog režima i sada se čeka da se vidi da li su i koliko mete uništene”, saopšteno je iz Pentagona, preneo je CNN.

Navodi se i da su mete odobrane tako da bi izbegle civilne žrtve i gde, kako kažu, nema ruskih snaga.

Analiziraće se, dodaju, i ponašanje Asadovog režima, a još ranije pripremljene su nove mete.

Podseća se da je Tramp pominjao i da će ova kampanja potrajati s namerom da Asadov režim odvrati od upotrebe hemijskog oružja.

Ruska ambasada u Vašingtonu snažno je reagovala na noćašnje udare i upozorio da to neće ostati bez posledica.

CNN iz Moskve javlja da su Rusi bili upozoreni pre napada, kao i Sirija i Iran.

Ukayuje se da su udari su bili „fino podešeni” kako bi se izbegla eskalacija sukoba, odnosno ruski odgovor.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak