Protest zaduženih u švajcarskim francima: Sudovi hitno da reše agoniju

Kurir 14.04.2018 23:38
Protest zaduženih u švajcarskim francima: Sudovi hitno da reše agoniju


Protest zaduženih u švajcarskim francima ispred Vrhovnog i Apelacionog suda, i Narodne banke. Od 14 zemalja krediti vezani za "švajcarce" proglašeni nezakonitim, osim u SrbijiOD 14 zemalja u kojima je plasiran kredit vezan za švajcarske franke, jedino u Srbiji sud nije utvrdio da su takvi ugovori nezakoniti, upozorili su danas članovi Udruženja CHF, protestujući ispred Vrhovnog i Apelacionog suda u Beogradu.

Udruženje, koje okuplja građane zadužene u švajcarskim francima, zahtevalo je danas da Vrhovni sud hitno zauzme stav o nezakonito indeksiranim kreditima, o efektivnom povraćaju novca za jednostrano izmenjene kamate, povraćaju novca za troškove obrade zajma, kao i za nezakonito plaćene naknade za Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita. Predstavnici udruženja predali su na pisarnici suda "skripta" namenjena sudijama, u kojima navode na koji način je problem zaduženih u francima rešen u drugim zemljama.

- U Srbiji 37.000 porodica ima dugoročni kredit koji je indeksiran u francima, što je mnogo više nego što pokazuju zvanični podaci koji obuhvataju samo 60 odsto stambenih kredita za koje je država Srbija, odnosno svi poreski obveznici, jemac, preko NKOSK - navodi se u pismu. - Smatramo da od dana predaje dopisa na pisarnicu nema više opravdanja da vam okolnosti vezane za prevaru zvanu "krediti indeksirani u švajcarcima" nisu bile poznate, i smatramo da nema više opravdanja da u svojim odlukama štitite bankare koji je na najgrublji mogući način, zloupotrebljavajući poverenje koje su građani imali u banke, prevario na hiljade ljudi u Srbiji, a državu potpuno osiromašio.

Protestanti su, posle predaje dopisa na pisarnici u Nemanjinoj 9, krenuli ka NBS. Tamo su, opet pismeno, ponovo postavili 19 pitanja na koja, kako kažu, nikada nisu dobili odgovore.

- U martu 2017. Udruženje CHF se obratilo NBS, Vladi, Ministarstvu finansija, Ministarstvu trgovine, NKOSK-u, sa pitanjima u vezi sa spornim kreditima u "švajcarcima", na koja je NBS delimično i vrlo površno odgovorila, zbog čega su poslata precizirana pitanja, na koja NBS ni posle 10 urgencija ne odgovora - ukazuju u Udruženju CHF. - Jedno od njih je bilo: "Da li je upoznavanje sa rizicima indeksiranih kredita bila obaveza poslovnih banaka ili NBS?", na koje NBS nikada nije odgovorila.

U STRAZBURU TUŽE DRŽAVU

ČLANOVI Udruženja CHF žele da se problem sa njihovim dugovima reši pred srpskim sudovima, jer tu odgovaraju banke.

- Ako odemo pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, tamo se tuži država Srbija, a banke bi se u tom slučaju izvukle. Nama nije cilj da dodatno osiromašimo svoju zemlju - ukazuju ovi dužnici.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak