Preminuo Miloš Forman

Mondo 14.04.2018 11:32
Preminuo Miloš Forman


Oskarom nagrađeni reditelj preminuo je danas u 86. godiniReditelj Miloš Forman, preminuo je danas nakon kraće bolesti, saopštila je njegova porodica.

"Njegov odlazak je bio miran i ispunjen ljubavlju porodice i prijatelja koji su bili uz njega", saopštila je supruga proslavljenog reditelja.

Forman je rođen u Češkoj 1932. godine. Preselio se u Ameriku tokom "Praškog proleća" 1968. godine, a sedamdesetih godina prošlog veka postao i državljanin SAD-a.

Njegovi najpoznatiji filmovi su "Let iznad kukavičijeg gnezda", "Kosa", "Amadeus" i "Narod protiv Larija Flinta".

Forman je režirao nekoliko čeških filmova u Čehoslovačkoj. Međutim, kada su vojne snage Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta 1968. godine ušle u Prag da bi prekinule "Praško proleće", on je već bio u Parizu i pregovarao o snimanju svog prvog američkog filma.

Filmski studio u kojem je radio u Pragu ga je otpustio, uz tvrdnje da bespravno boravi van zemlje. Preselio se u Njujork gdje je kasnije počeo da radi kao predavač univerzitetu Kolumbija.

Uprkos početnim teškoćama u tuđoj zemlji, Miloš je postigao zavidan uspeh 1975. godine filmskom adaptacijom romana Kena Kizija "Let iznad kukavičjeg gnezda" koja je nagrađena sa pet Oskara od kojih je jedan bio i za režiju. Godine 1979. je režirao film "Kosa" za koji je bio nominovan za Zlatni globus i nagradu Cezar.

Forman je dobitnik nagrade Kristalni globus za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak