Šta je obeležilo kampanju uoči predsedničkih izbora u Crnoj Gori?

RTS 14.04.2018 11:20
Šta je obeležilo kampanju uoči predsedničkih izbora u Crnoj Gori?


Ko će, posle 15 godina predsednikovanja Filipa Vujanovića, voditi Crnu Goru? Građani te zemlje u nedelju biraju predsednika. Među sedam kandidata, dobro poznato lice – Milo Đukanović. Čini se da neizvesnosti oko favorita nema, osim one da li će biti drugog kruga ili će predsednik DPS-a proglasiti pobedu u nedelju.Milo Đukanović je, makar po anketama, na prvom mestu, čvrst u poziciji da ostane najdugovečniji evropski političar. Na čelo crnogorske vlade došao je gotovo u vreme kad je Margaret Tačer otišla sa čela britanske. A gotovo isto toliko crnogorska opozicija čeka da na vlast dođe.

"Tužno je i žalosno da određeni ljudi koji se nalaze na čelu opozicionih političkih partija, sada već, rekao bih, frustrirani svojim permanentnim porazima tokom prethodne duže od dve decenije, mogu biti danas do te mere opsednuti mržnjom prema vlasti, prema DPS-u", kaže predsednički kandidat DPS-a Milo Đukanović.

Opozicija nije uspela da se ujedini oko jednog kandidata. Ide u više kolona. Njen većinski deo, među kojima je Demokratski front, sa Mladenom Bojanićem, nestranačkim kandidatom. Istraživanja pokazuju – prvi je iza Đukanovića.

"Ja tvrdim odgovorno da ću učiniti sve zajedno sa vama da ostvarimo san koji se čeka decenijama, da skinemo s vrata ovu odnarođenu vlast i pošaljemo Đukanovića u političku prošlost", kaže predsednički kandidat Mladen Bojanić.

Krivokapićev SDP, koji je sa Đukanovićem vodio zemlju, predstavlja Draginja Vuksanović, prva žena kandidat za predsednika.

"Slobodna i hrabra Crna Goro, došlo je proleće, dolaze promene, pobeda je naša", kaže Draginja Vuksanović.

U kratkoj kampanji od tema su ostale korupcija, kriminal. EU i NATO opet su bili okosnica.

"Oni neće nikad više doći u priliku da ostvare ono što nam obećavaju. A obećavaju nam, ukoliko bi pobedili, oni bi poništili članstvo u NATO-u, ugovore sa državama u okruženju", kaže Đukanović.

Bilo je mesta i za Kosovo, odnosno raniju odluku Podgorice da ga prizna.

"Smatrao sam da je to ishitrena odluka, da nije bilo potrebe da to Crna Gora radi, ta odluka je donesena", kaže Bojanić.

Za Mila Đukanovića to je nepromenljivo. Ne i za kandidata Marka Milačića.

"Zato što je to deo Srbije, zato što je deo naše tradicije, izvorište naše tradicije i duha, kad kažem naše, mislim i na Crnu Goru i na Srbiju", kaže predsednički kandidat "Prave Crne Gore" Marko Milačić.

Kandidate bi trebalo da obavezuje i to što u Crnoj Gori trećinu stanovništva čine Srbi. Na pitanje zašto ih nema u organima državne uprave, favorit u prvom krugu Đukanović odgovara – politika prema Srbima nije drugačija od politike prema drugim narodima.IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak