Putin osudio napad na Siriju, saziva SB UN

B92 14.04.2018 10:45
Putin osudio napad na Siriju, saziva SB UN


Podsetivši na vojne akcije Vašingtona u Jugoslaviji, Libiji i Iraku, Vladimir Putin je osudio napade SAD u Siriji. Rusija saziva hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, rekao je ruski predsednikRuski predsednik Vladimir Putin snažno je osudio napad na Siriju, upozorivši da sadašnja eskalacija situacije oko Sirije ima razoran uticaj na celokupan sistem međunarodnih odnosa.
 
"Istorija će sve staviti na odgovarajuće mesto, a već je stavila posle teške odgovornosti Vašingtona za krvave kaznene mere protiv Jugoslavije, Iraka i Libije", rekao je Putin, saopštio je Kremlj, prenosi Tas.
 
Putin je naveo da Rusija saziva hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o agresivnim akcijama SAD i njihovih saveznika u Siriji.
 
"Rusija snažno osuđuje napad na Siriju, gde ruski vojnici pomažu legitimnoj vladi u ratu protiv terorizma", istakao je ruski predsednik.
 
Putin je zaključio da "SAD svojim akcijama sve više pogoršavaju humanitarnu katastrofu u Siriji, donose patnje civilima i zapravo povlađuju teroristima, koji sedam godina kinje sirijski narod i izazivaju novi izbeglički talas iz te zemlje i regiona kao celine".
 
Tokom noći, kao reakcija na navodni hemijski napad u Dumi – SAD, Britanija i Francuska su napale ciljeve u Siriji.
 
Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan je rekao da je Rusija, saveznik sirijskog predsednika Bšara el Asada, bila upozorena pre intervencije.
 
Moskva je saopštila da nijedan od projektila koji su lansirani na Siriju nije ušao u zonu koju kontrolišu ruski PVO sistemi koji štite oblasti u Tartusu i Hmejmimu.
 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak